​Kraftig ökning av ID-stölder – kvinnor och äldre mest utsatta


Närmare 200 000 personer har drabbats av ID-kapning i Sverige det senaste året – en ökning med runt 20 procent jämfört med förra året. ID-kaparna riktar också in sig allt mer på kvinnor och äldre enligt en ny undersökning. 

ID-kapningarna fortsätter att öka i snabb takt och storstadsregionerna med Stockholm, Västra Götaland och Skåne län, leder fortsatt vad gäller antalet drabbade. I Västra Götaland har antalet drabbade ökat med nästan 90 procent. Örebro län sticker ut med en ökning på hela 380 procent och hamnar på fjärde plats i landet, detta enligt en ny undersökning som har genomförts av mySafety Försäkringar och Sifo, skriver mySafety i ett pressmeddelande.

Kvinnor och äldre särskilt utsatta
För gruppen utsatta kvinnor är ökningen på 63 procent, jämfört med förra året, och därmed är det nu återigen i stort sett lika många män som kvinnor som drabbats. Utmärkande är åldersgrupperna 45-59 år, där antalet kapningar ökat med 74 procent; och 60-74 år, som ökat med hela 193 procent. Denna äldre grupp är därmed också den som nu drabbas hårdast av ID-kapningarna, skriver mySafety.
– Vi kan tolka siffrorna på två sätt, antingen att det är en ren och skär utjämning där alla, oavsett ålder och kön, riskerar att drabbas eller så riktar man in sig på specifika grupper där det potentiellt är enklare att få framgång. Bägge scenarierna är lika skrämmande och vi måste få bukt med problemet snabbt, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.

Skydd vid ID-stöld i Lärarförsäkringars hemförsäkringar
En identitetsstöld kan innebära att en bedragare med hjälp av stulna personuppgifter köper varor och tjänster i ditt namn och för dina pengar. Försäkringen hjälper dig att dygnet runt få hjälpa att förebygga, upptäcka och begränsa skadorna. Dessutom ingår juridisk hjälp för att bli av med oriktiga pengakrav och att radera oriktiga betalningsanmärkningar.
Läs mer om Lärarförsäkringars hemförsäkring

Skrivet av

Paul Karjus

2017-08-04
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *