Mer om det orange kuvertet

Tycker du att prognosen i det orange kuvertet verkade i magraste laget? Andreas Bergh, doktor i nationalekonomi, skänker lite ljus i situationen på sin blogg, Berghs Betraktelser (Berghs länk och understrykningar):

Jag har tidigare klagat på att ett av de scenario som användes i prognosen var nolltillväxt alla år fram till pensionstillfället, vilket inte särskilt realistiskt.

I årets prognos fanns emellertid inga tillväxtscenarier alls, och pensionen såg i mitt fall misstänkt låg ut. Jag anade oråd, ringde pensionsmyndigheten – och mycket riktigt:

I årets prognos redovisas bara nollprocentsscenariot, och dessutom utan att det tydligt framgår att detta antagande gjorts.

Och åtminstone strikt historiskt sett så verkar det definitivt osannolikt med nolltillväxt över längre perioder – interaktivt diagram (för muspekaren över diagrammet för att se siffrorna för enskilda år) över Sveriges BNP mellan 1970 och 2009, från Googles statistiktjänst (föredrar man istället BNP per capita som mått så rekommenderas Ekonomifakta):

Det är sedan, precis som Therese skriver i tidigare inlägg, viktigt att komma ihåg att vad som redovisas i kuvertet endast gäller den allmänna pensionen, och att man enklast får en samlad bild av både den allmänna pensionen och tjänstepensionen på minpension.se.

Vill man ha hjälp med att förstå kuvertet i annat medium än Therese lista i det tidigare inlägget så har Pensionsmyndigheten lagt upp en Youtubefilm (som vid tidpunkten för det här inlägget setts av 91 personer på ett år), och vill man ha hjälp med att placera sina pensionspengar så att risk och möjlig avkastning är korrekt efter levnadssituation och sparhorisont så rekommenderas det att kontakta våra pensionsrådgivare: Agneta, Rita och Susanne, antingen via telefon 0771-21 09 09 eller via hemsidan.

Tags: , ,

2 svar till “Mer om det orange kuvertet”

  1. […] Svärdman på Folksams blogg Trygghetsspanarna skriver idag på samma tema som tidigare nämnts här på bloggen – tillväxtens/börsutvecklingens roll i […]

  2. […] när debatten går hög kring höjd pensionsålder så bör det, precis som förra året, påminnas om att Pensionsmyndighetens prognos bygger på nolltillväxt hela vägen fram till […]

Lämna kommentar