Att flytta hemifrån


(På bild: artikelförfattaren som nyligen flyttade till ny lägenhet)

Att flytta hemifrån kan innebära många olika känslor. Det kan kännas roligt, nervöst och ge vissa en liten klump i magen av nervositet och spänning. Det är nu du ska klara dig själv, skapa ett eget liv och visa att du kan stå på egna ben och få ditt alldeles egna, nya livspussel att gå ihop.

Jag minns längtan efter att flytta hemifrån. Det finns få saker i livet som jag sett fram emot så mycket som att få nycklarna till mitt första egna boende och att starta ett nytt kapitel i livet.

Alla dessa funderingar…
Du kanske kan känna igen dig i att gå och rota i föräldrarnas kökslådor. Slänga ner en osthyvel, ett rivjärn och kanske lyckas få ner en vitlökspress i jackfickan. Det är många beslut som ska tas, som vilken färg väggarna ska ha och hur stor soffa som får plats i ditt nya hem. Funderingar på hur många stekpannor du faktiskt behöver och vilka kryddor som behövs för att slänga ihop en bolognese.

Du kanske också känner igen dig i att inte riktigt veta hur du ska klara allt detta. Om du klarar alla beslut som ska tas. Och hur ska man veta vad man borde och ska göra, egentligen, när man aldrig behövt göra eller tänka på dessa saker tidigare. Det är ju faktiskt så att ingen vet allt detta i förväg utan man måste ta reda på hur man ska göra, helt enkelt!

Jag kan även lugna dig med att alla gör fel och alla glömmer något i denna spännande händelse. Någon missar att teckna ett elavtal och får köpa ett storpack stearinljus för att få ljus, medan någon annan inte vet vart man hittar städartiklar i matbutiken.

När flyttlådorna börjar fyllas på och tidningspappret börjar ta slut och dagen D börjar närma sig finns det vissa saker som faktiskt bara måste göras, inte särskilt roliga men nödvändiga.

Kom ihåg att…

  • Teckna elavtal, och gör det innan du upptäcker att det inte är lampan som är trasig utan att det är elen som är avstängd.
  • Ring och ordna tv och bredband, kvällarna med att slötitta serier kan bli svåra att få till utan att detta är up and running!
  • Försök att planera din ekonomi, hur tråkigt det än må vara gör detta att du faktiskt kommer ha råd att göra mer av sådant du faktiskt vill. Ta till de enkla knepen som att ha med matlåda och att köpa en stor kaffetermos som du fyller till kanten varje morgon!
  • Något du verkligen inte får glömma är att göra en flyttanmälan, enligt lag är du skyldig att göra en flyttanmälan till Skatteverket. Flyttanmälan kan du göra här.
  • Glöm inte att teckna en Hemförsäkring. Hemförsäkringen är en grundläggande försäkring som ger trygghet som du måste ha är du flyttar och bor själv. Flyttar du till bostadsrätt kan du behöva teckna en Bostadsrättsförsäkring utöver Hemförsäkringen.

Som jag nämnde tidigare är det svårt att veta vad man borde ha när man aldrig behövt engagera sig och ta beslut om detta tidigare.

En hemförsäkring är bra för mycket…
Hemförsäkringen ger dig ett skydd för dina saker vid till exempel inbrott eller brand. Det kan vara så att du inte har särskilt mycket saker i din första lägenhet och kanske inte saker till ett högt värde, men om olyckan väl är framme är det ingen som vill stå tomhänt.

Men skulle du råka skada någon annans saker, eller spika in i ett vattenrör när du ska sätta upp tavlor, samtidigt som du skadar något som grannen äger hjälper hemförsäkringen till och utreder om du är skadeståndsskyldig. Om det skulle gå vidare till rättegång och du blir skadeståndsskyldig kan hemförsäkringen faktiskt betala ditt skadestånd. I sådana här situationer är det oftast en högre summa det handlar om och om du inte har pengarna på banken bör du teckna en hemförsäkring.

Ibland behöver man hjälp…
Är du osäker på vad som gäller för ditt boende, om du flyttar till bostadsrätt, hyresrätt, studentrum eller har något annat boende är det bara att ringa till oss. Du är alltid välkommen att kontakta oss med vilka frågor du än har om försäkringar och pension. Du kan ringa på 0771-21 09 09 (vardagar 9-17), skicka ett mejl eller kontakta oss på Facebook så ska vi hjälpa dig på bästa sätt!

Glöm inte att vi finns till för er medlemmar för att ni ska få det bästa försäkringsskyddet, oavsett vart i livet du befinner dig!

Skrivet av

Emma Rafstedt

2018-04-19
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Försäkring för alla barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas. Båda omfattar alla barn i familjen.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *