Att välja barnförsäkring


Här kommer ett inlägg om något som oroar vissa, nämligen om att välja barnförsäkring. Efter inlägget hoppas jag att du känner att du har lite mer kött på benen att kunna utvärdera de barnförsäkringar som finns att välja på. Samt om du ännu inte valt en Barnförsäkring för ditt barn, kan du snart stryka en punkt på din to do-list.

Det är många medlemmar som ringer in till oss på Lärarförsäkringar och som har dragit sig för just det samtalet: att ordna en barnförsäkring. Vissa har glömt bort eller skjutit på detta viktiga beslut och någon har exempelvis fått en påminnelse efter att en nära anhörig har skadat sig. Och vissa har svårt att fatta beslutet om en barnförsäkring verkligen behövs överhuvudtaget.

Jag har dock svaret: en barnförsäkring är en absolut nödvändighet för ett barn, det kanske är det som gör att det blir ett sådant samvetskval när man faktiskt glömt eller upplever det som svårt att besluta om det. Ditt barn har inte möjlighet eller kunskap att ordna det själv, utan du som förälder ska genom det här valet bana vägen för en trygghet, om det värsta skulle inträffa.

Ett vanligt missförstånd…
Är att alla barn har en försäkring genom kommunen och att man därför inte behöver teckna en Barnförsäkring, för att allt redan är ordnat. Här sätter vi stopp för den myten: kommuner ger inte ett fullgott skydd för barnen och detta är inte en anledning att ta beslutet att inte skaffa barnförsäkring.

Här är några förklaringar till att du inte ska förlita dig på kommunens försäkring:

  1. Alla barn har faktiskt inte en barnförsäkring genom kommunen. Den försäkring som vissa har genom kommunen är inte en barnförsäkring utan endast en olycksfallsförsäkring. En av de vanligaste anledningar till att ett barn får bestående besvär är på grund av en sjukdom, det är därför otroligt viktigt att ditt barn har ett skydd för sjukdomar.
  2. Barn som går i friskola kan faktiskt bli undantagna från försäkringen och står då alltså helt utan försäkringsskydd.
  3. Olycksfallsförsäkringen som barn får genom kommunen gäller ofta endast under skoltiden. Många barn har aktiviteter på helger och kvällar och har de inte en Barnförsäkring kan de stå utan försäkringsskydd under den tiden, detsamma gäller på sommarlovet.

Därför är det viktigt att välja en barnförsäkring som ger ersättning för både olycksfall och sjukdom.

Att välja barnförsäkring
Barnförsäkring är svårt. Det handlar troligen inte om att du inte har satt dig in tillräckligt, eller att du borde veta vad som är bäst för ditt barn när det gäller barnförsäkringar. Det är inget tvivel om att det är en svår försäkring att ta till sig och förstå. Många medlemmar upplever det som en djungel med villkor och produktinformation som inte precis är fredagsnöjet att läsa och tolka. Men ditt barn har inte någon möjlighet att göra det själv utan behöver att du tar dig tid att ta beslutet att ordna ett försäkringsskydd.

Vårt tips för att göra det lite lättare för dig
Ett stöd kan vara att göra en jämförelse och att börja jämföra de ”stora beloppen” i försäkringen. Med det menar jag delar som:

  • Medicinsk Invaliditet
  • Ekonomisk invaliditet
  • Ersättning för vårdkostnader
  • Ersättning för vissa diagnoser

Dessa begrepp kan kännas svåra och många känner att detta är långt bort. Att ens tänka tanken att ens egna barn faktiskt kan bli sjuk eller drabbas av en allvarlig olycka som får långvariga konsekvenser, både ekonomiskt och fysisk. MEN gör det till något bra. Förebygg så att du slipper kristänket. Då slipper du fundera kring vilka konsekvenser det kan bli för ditt barn om hen skulle drabbas av till exempel en sjukdom. Hur skulle familjens ekonomi bli påverkad om någon behöver vara borta från arbetet?

Förhoppningsvis har du fått lite mer kött på benen i valet kring barnförsäkring. Står du i valet att teckna barnförsäkring eller kanske har barnförsäkringar någon annanstans och vill ha hjälp att jämföra, är du alltid välkomna att ringa in till oss på kundservice. Oavsett vilken barnförsäkring du beslutar dig för är det alltid bättre än att barnen är oförsäkrade.

Skrivet av

Emma Rafstedt

2018-05-29
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *