Bor du i ett kassaskåp?


Känner du någon som säger ”mitt hem är min pensionsförsäkring”? Är du själv kanske en av dem?

Det här inlägget handlar om att leva i bostaden eller leva på bostaden. Det handlar om att se sitt hem som sin pensionsförsäkring.

Går bostadspriser alltid upp?
Om du äger ett hus eller en bostadsrättslägenhet så kanske du tänker sälja din bostad sen när du blir pensionär. Du hoppas då få gott om pengar att leva på och tänker därför inte spara idag.

Jag vill inte komma med några domedagsprofetior, men fastighetsmarknaden är en riskmarknad. Priserna går upp och ner och bubblor har det funnits också.

Huset eller lägenheten kanske inte alls stiger i värde så som du hade hoppats. Det kanske byggs en hisklig fabrik i närheten, eller ett skrymmande höghus mittemot eller så dras det en motorväg rakt genom tomten. Eller all service försvinner från glesbygden och ingen vill köpa ditt hus.

Det här säljtänkandet bygger på tre antaganden:

 • Att kunna sälja dyrt och sedan köpa ett nytt – kanske senioranpassat – boende som är billigare så att det blir en summa pengar emellan att leva på.
 • Att du inte har allt för mycket lån kvar på den gamla bostaden.
 • Att den nya är billigare i boendekostnad så att pensionen räcker till att bo där.

Tyvärr är det inte alltid det blir på det viset.

Olika sätt att se på risk
Många är försiktiga och vill till exempel inte spara i aktiefonder med en viss risk. Ändå kan samma person vara villig att satsa en stor del av sin pensionärsekonomi på ett kort: huset! Eller lägenheten för den delen.

Vad jag vill göra är att varna. Satsa bredare. Boendet kan ju få vara med på en kant som en möjlig delfinansiering av pensioneringen, men spara pengar också. Det ger dig mer frihet och valmöjligheter.

Låna på huset – vad skulle arvingarna då säga?
Men låt oss nu anta att du som pensionär tänker bo kvar i ditt hem sedan urminnes tider. Låt oss också anta att pensionen inte riktigt räcker till för allt du vill göra.

Då finns det möjlighet att låna pengar mot värdet i bostaden. Sådan reklam börjar dyka upp i brevlådan när du närmar dig pensionsåldern, var beredd! Här finns alltså möjlighet att få pengar i handen. Men vad ska arvingarna då säga?

Vem är det som bestämmer?
Ja, ska föräldrarna verkligen få leva upp och spendera barnens framtida arv?

Den äldre generationen får självklart bestämma över sin egen egendom: om dom vill sälja, belåna, låta allt förfalla eller driva kattpensionat! Men ibland är det faktiskt barnen som uppmuntrar att låna mot bostaden för att föräldrarna ska få det lite ledigare i ekonomin. Ibland blir de förfärade vid blotta tanken.

Det finns ingen regelbok i världen som säger vad som är rätt, hjärtat i kombination med plånboken får styra. En relationscoach kanske skulle rekommendera öppen diskussion generationerna emellan. Och med banken.

Inte sälja, inte låna, bara bo kvar
Om du kan bo billigt som pensionär så är det jättebra! Bo billigt är bra när som helst! Din hyreslägenhet kanske inte kostar så mycket eller du har lyckats amortera bort lånen på den bostad du äger. Gratulerar!

Det billiga boendet kanske gör att din pension räcker till allt det andra. Men om inte, vad gör man då? Man kan ju inte äta upp sina väggar.

Då kan till exempel bostadstillägg bli aktuellt. Men för att förebygga ett knapert liv som pensionär är det alltid klokt att under yrkeslivet ha ett långsiktigt eget pensionssparande. Som jag skrev tidigare så ger det dig mer frihet och valmöjligheter.

Rådgivning
Hur du kan spara och hur det egna sparandet kompletterar den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan en pensionsrådgivare hos oss på Lärarförsäkringar hjälpa dig med. Boka rådgivning hos Lärarförsäkringar, det är en medlemsförmån.

Läs mer
Boka rådgivning
Artikel hos minpension.se: Hur mycket pengar behöver jag som pensionär? 
Hos minpension.se kan du även provpensionera dig.
Fastighetsprisindex 1987 – 2017

Skrivet av

Rita Roos

2018-04-24
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Studerandeförsäkring

Vi har tagit fram en speciell försäkring för dig som pluggar till lärare.

Försäkring för alla barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas. Båda omfattar alla barn i familjen.

2 kommentarer

 • tuffing says:

  gillar inte den skräck scenario som du skrev. Varför har Sverigespensionär de lägsta pension i Västeuropa?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Tack för din kommentar!

  Att lita på att man kan finansiera sin pensionering med hjälp av bostaden är riskfyllt. Naturligtvis behöver det inte bli ett skräckscenario, men för att undvika eventuella besvikelser med sjunkande fastighetspriser är det bra att spara under yrkeslivet.

  Pensionsinkomst i Sverige jämfört med löneinkomst ligger under OECD-snittet, men i gengäld bedöms Sverige ha ett mycket hållbart system. Sett till hela systemet med ett 40-tal indikatorer ligger Sveriges pensionssystem på 6:e plats bland 30 OECD-länder.

  Sök på nätet på ”OECD global pensionsindex” så hittar du mycket intressant att läsa.

  Här har du länken till vår egen Pensionsmyndighets fördjupad information om pensionssystemet i Sverige:
  https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension.category.om-pensionssystemet#pm-category-filter-last-card

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *