Bra saker att tänka på när du öppnar fritidshuset


Nu när våren på många håll i landet äntligen kommit är det även dags för många att öppna fritidshuset efter vintern. Men, har du inte varit i huset sedan det stängdes innan vintern, kan det finnas en risk att du möts av blöta väggar och golv till följd av sönderfrusna rör och isproppar i vattenledningarna, skriver Lärarförsäkringars samarbetspartner Folksam på sin hemsida.

Som tur är har du dock fortfarande möjlighet att begränsa eventuella konsekvenser när det gäller den här typen av frysskador, berättar Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam:
– Ett säkert tips är att alltid stänga av vattenledningssystemet innan eventuella isproppar tinar. Med några små insatser kan man bespara sig väldig mycket besvär som fritidshusägare.

Bra saker att tänka på:

  • Minska risken för frysskador genom att övervaka uppvärmningen av fritidshuset efter en längre period utan tillsyn
  • Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar
  • Var extra observant när du sätter på vattnet så det inte läcker någonstans
  • Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage
  • Se över rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten

Glöm inte avloppet
För en trygg och trevlig säsong i ditt fritidshus rekommenderas det att du även ser över hängrännor och rensbrunnar så att dessa inte har täppts till av löv och nedfallen mossa. Blir det mycket regn i sommar kan det resultera i översvämning om inte avloppssystemet fungerat som det ska.

Fritidshusförsäkring
En ganska vanlig missuppfattning är att hemförsäkringen även omfattar själva huset eller fritidshuset. Hemförsäkringen är ett skydd för dina saker, för dig själv och din familj. Du som har villa, radhus eller fritidshus behöver en villa- eller fritidshusförsäkring för byggnaden och tomten. Fritidshusförsäkringen finns som Bas och Stor.
Läs mer om Fritidshusförsäkring.

Skrivet av

Paul Karjus

2018-04-18
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Försäkring för alla barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas. Båda omfattar alla barn i familjen.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *