Då var det dags igen att kika i ditt orange kuvert

Då var det dags igen! Varje år, i februari eller mars, kommer ditt orange kuvert med information om den allmänna pensionen. Öppna och läs!

Om du har valt att ta emot informationen digitalt så öppna och läs då också! Det är ju faktiskt helt suveränt, man blir serverad en massa bra saker att veta om sina pensionspengar utan att själv behöva någonting annat än att just öppna ett kuvert.

Men varför är det så viktigt att öppna och läsa, egentligen?

Bra med koll på dina pengar
Rent allmänt är det bra att ha ett hum om sina egna pengar, så även pensionspengar. I sagans värld kan man öppna portar genom ett magiskt ”sesam öppna dig!” I dagens Sverige måste man göra sig besväret att öppna ett kuvert själv, men då får man en hel del värdefull information!

Årsrapport för just dina pengar
Det här orange kuvertet är ju en slags årsredovisning över din allmänna pension och vad som hänt med de pengarna under det gångna året. Just nu pratar vi om 2017.

Hur mycket pengar som finns reserverade för dig hittills
Det har gjorts ännu en ny reservation av pengar för dig – hur mycket kan vara intressant att veta. Den årliga reservationen hänger ihop med din inkomstnivå. Ni som inte är helt purunga kan ha både en och två miljoner i ackumulerade pensionspengar. Den allmänna pensionen består av två delar och du har pengar i båda. En större summa finns  i den delen som kallas inkomstpension och i den gör man inga egna val. En jämförelsevis mindre summa i premiepensionsdelen där man kan välja mellan olika fonder.

Om du får mer eller mindre pengar
En del av pengarna finns dessutom i fonder – vilka då? Går det bra för just dina fonder? Vem valde dem och när? Passar de dig? I det orange kuvertet får du en jämförelse med en genomsnittssparare, det är bara att öppna och se!

Det finns annat nyttigt att läsa där också. Pensionsmyndigheten som tar hand om den allmänna pensionen och skickar ut orange kuvert till oss alla varje år har gjort ett hedervärt jobb med att skriva enkelt och begripligt. Idag kan man välja att få sitt orange kuvert digitalt. Läs mer i ditt faktiska orange kuvert hur du bär dig åt då. Och självklart: all information finns alltid, dygnet runt, tillgängligt på Pensions­myndighetens webbplats www.pensionsmyndigheten.se.

Medlemsservice: vi på Lärarförsäkringar hjälper dig
Kom ihåg att ditt orange kuvert endast handlar om den allmänna pensionen. Din tjänstepension och eventuellt eget sparande finns inte med där. Tycker du att du vill veta mer om hela din pension så boka en rådgivning. Det är en del av din medlemsservice hos Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund. Under rådgivningen kan vi gå in på vad som gäller specifikt för dig och vilka val du kan göra.

Vill du se alla pensionspengarna samlade på ett ställe så gå till www.minpension.se.

Skrivet av

Rita Roos

2018-02-07
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

4 kommentarer

 • Anita Ahlgren says:

  Vilka åtgärder skall familjen vidta vid mitt dödsfall för att man skall få ut aktuellt belopp.
  Varför betalar jag 355 k/mån när Utskrift av försäkringsinnehav från Min sida visar summa 310 kr

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Anita! Din fråga är vidarebefordrad till vår kundservice som återkommer till dig via e-post.

 • Gunilla Östholm says:

  måste man fortsätta att vara med i facket för att behålla sina försäkringar i lärarförsäkringar?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Gunilla! Det stämmer, du måste vara medlem i antingen Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund för att kunna vara försäkrad hos oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *