Dina osynliga pengar


Du har en skatt! Men vet du var den ligger gömd och hur mycket det är du har? Det här inlägget handlar om att bry sig, att bry sig om sig själv och sin framtid och kanske att bli glatt överraskad. Det handlar om tjänstepension.

Ja, tjänstepension – vilket kärvt och lite småtråkigt ord. Smaka på det. Det är många jobbiga ljud i det med –tj och -st och inte minst –sion. Inte det lättaste och mysigaste ordet i svenska språket. Men innehållet, det vad det betyder att ha en tjänstepension är desto trevligare!

Jag vågar påstå att du som läser detta har en tjänstepension. Har jag rätt? Vet du att du har det? Och vet du vad det är för något egentligen?

Helt kort så är tjänstepension pengar som arbetsgivaren betalar in utöver din lön, för dig att ha att leva på när du lämnar arbetslivet. Och tjänstepensionens del av den totala framtida pensionskakan blir allt större.

Tjänstepension regleras genom kollektivavtal där olika fackförbund och arbetsgivarorganisationer förhandlar om hur mycket som ska sättas in och även om vilka egna valmöjligheter det ska finnas för den anställde att själv välja till exempel förvaltare, fonder eller efterlevandeskydd. Tjänste­pension är kanske den delen av ett kollektivavtal som är värd mest.

När man börjar på ett nytt jobb får man information via post om den tjänstepensionsplanen som gäller där och också möjlighet att göra egna val. Naturligtvis finns automatiska icke-valsalternativ för dem som antingen inte vill välja själva eller helt enkelt missar möjligheten.

Sedan så kommer insättningarna från arbetsgivaren i gång och går via en valcentral till den valda förvaltaren eller till den automatiska icke-valsförvaltaren. För många blir dessa pengar osynliga och glöms bort. Eftersom insättningarna inte passerar genom lönekuvertet utan går helt vid sidan om är det lätt att tappa kontrollen. Det är vanligt, händer de flesta, så ha inget dåligt samvete om det har hänt dig också. Men låt det inte pågå, börja bry dig nu! Ta i alla fall reda på hur mycket du redan har samlat på dig.

www.minpension.se är det lätt att se alla pensionsdelarna: allmän pension, tjänstepension och även mycket av det privata pensionssparandet. Under fliken Tjänstepension ser du hur mycket pengar du har i den delen och var dom finns. Där hittar du din eventuellt gömda och glömda skatt och kanske även blir glatt överraskad!

Prata också gärna med en rådgivare så får du professionell hjälp med att se över placeringarna så att de passar just dig. Rådgivning hos Lärarförsäkringar ingår i medlemsavgiften hos Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, en fantastisk och värdefull förmån!  Klicka här för att boka.

Och så en anekdot: När jag var liten firade min pappa plånbokens namnsdag. Det var i slutet av månaden när lönen kom och då fick vi bakelser! Napoleonbakelse är fortfarande en given favorit. Du kan väl börja fira tjänstepensionens dag åtminstone en gång per år, när det är din namnsdag eller den dagen när du började på ditt jobb och tjänstepensionen rullade igång. Köp en bakelse och påminn dig om tjänstepensionspengarna genom att ta en titt på minpension.se. Hurra för tjänstepensionen!

Några korta om tjänstepension:

  • Närmare 90 % av alla som arbetar i Sverige har tjänstepension
  • Det finns fem stora kollektivavtalsområden som reglerar tjänstepension
  • Den 27 september är av pensionsbranschen utnämnd till Tjänstepensionens dag med extra uppmärksamhet på just tjänstepension

Valcentraler för tjänstepension från olika kollektivavtalsområden

 

Skrivet av

Rita Roos

2017-10-30
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Studerandeförsäkring

Vi har tagit fram en speciell försäkring för dig som pluggar till lärare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *