Efter ”Lärarstress”: förskolläraren Sari är på väg tillbaka


Förskolläraren Sari, 50 år från Trelleborg, fick hösten 2016 erbjudande om att delta i forskningsprojektet ”Lärarstress”, ett samarbete mellan Lärarförsäkringar, Karolinska Institutet, Förenade Liv och rehabiliteringsföretaget Svenska Re. Här berättar hon om sina nya insikter och kunskaper i samband med tiden på Svenska Re.

Allt började egentligen 2013, när Sari kände att kroppen inte kunde återhämta sig under helger och ledighet. Hela semestern gick åt till att vara sjuk. Hon hade en tuff familjesituation med ett funktionshindrat barn, men hennes oro hade blivit normal. Då började kroppen signalera.
– Under semestern 2015 låg jag och grät i två veckor, jag förstod inte vad det var, jag behövde ju de här veckorna för att vila upp mig. Men sen jobbade jag på fram till våren 2016. Då hade barnet flyttat hemifrån, men det var tungt att börja jobba igen på hösten. Jag blev bara tröttare och tröttare, tänkte att jag måste klara mig fram till semestern. På något sätt så anpassar man sig, jag valde bort många sociala evenemang, men ville så gärna vara med och springa Vårruset.

Strax innan loppet hade Sari turen att ha ett inbokat besök hos en akupunktör som gör pulsdiagnostik på olika plan.
– När han sa att resultatet var allvarligt – han visade en kurva och sa att det här drabbar många förskollärare – då blev jag bara irriterad. Och när jag frågade om jag kunde springa Vårruset sa han nej, jag skulle bara gå sakta, sakta hemåt.

Kroppen fungerade inte alls
Det blev inget motionslopp för Sari. Veckan efter kände hon sig ännu mer krasslig, hennes kropp fungerade inte alls längre.
– Nu lägger den ner, tänkte jag. Jag blev bara sämre och sämre, magen krånglade, hörseln fungerade inte, men jag var ju van vid att inte reagera på signalerna.
I det här läget agerade hennes chef direkt och tog kontakt med företagshälsovården. Sari fick hjälp med kuratorstöd från vårdcentralen och efter sommaren fick hon gå på medicinsk yoga.
– Men lite tungt var det att inte ha nån plan, jag gick ner mig väldigt mycket, var tvungen att vara stilla i flera månader och immunförsvaret fungerade dåligt. När jag försökte röra på mig blev jag sjuk om och om igen.

”Visste inte hur sjuk jag var”
Det har inte gått särskilt lång tid från att Sari reste ner till Svenska Re tills vi pratas vid, hon har vistats där i tre veckor och vår intervju görs knappt två månader senare.
– Så här efteråt visste jag inte hur sjuk jag egentligen var. Det här var första gången för mig som jag drabbades så här hårt, många andra har kämpat i flera år, men jag ska se till att det inte händer igen i mitt liv. Nu har jag ju fått redskapen för att förhindra det, säger Sari.

Sakta började allt vända
Sari var så ledsen, men företagshälsovården stöttade henne och sedan började allt sakta vända.
– Och så fick jag detta fantastiska erbjudande att vara med i det här forskningsprojektet. Det blev snabba ryck, jag fick veta att jag skulle packa ner träningskläder, något annat behövde jag inte tänka på inför resan.
Sari hade då länge levt med ett ljud i huvudet, något hon trodde hon skulle vara tvungen att leva med resten av sitt liv.
– Men när jag kom igång på Svenska Re så vände allt snabbt, efter en vecka blev det tyst. Jag började få tillbaka funktionerna och förstod att jag inte hade någon hörselskada som jag tidigare trott.

Omvälvande vistelse på Svenska Re 
Sari hade flera omvälvande upplevelser under de tre veckorna på Svenska Re, allt gick fort och var otroligt positiv för hennes hälsa.
– Det bästa med vistelsen på Svenska Re var dels det stora utbudet av fysiska aktiviteter av olika slag, ett smörgåsbord att välja ur och chansen att prova något nytt. Jag fick lära mig att bli medveten om sömn, kost, träning och mental hälsa, jag som alltid tänkt att jag levt ett mycket hälsosamt liv. Men en annan viktig del var gruppsamtalen som leddes av Svenska Res kunniga psykolog. Här kände jag styrkan att vi var flera i samma situation. Vem är jag? Hur har jag hamnat här? Det är några av frågorna jag fick svar på, en nyttig erfarenhet som jag nu bär med mig.

Allt det här ledde till stora livsstilsförändringar i vardagen för Sari. Hon har blivit mer rädd om sig själv, nu prioriterar hon sömnen och kosten.
– Där nere blev vi serverade frukost, lunch, täta mellanmål och middag, allt väl genomtänkt med lätt mat. Jag äter för det mesta vegetariskt hemma, men här åt jag faktiskt även kyckling, allt kändes hälsosamt. Nu har jag ändrat på mina kaffevanor, inget mer slentriandrickande flera gånger om dagen. Och så är jag mer rädd om sömnen, jag är noga med att få kvalitet på min sömntid och känner mig redan mycket starkare. När man har skadat sin hjärna kan man inte chansa på hur mycket man kan prestera, såren läker mer i en djupare sömn.

Livsglädjen har återvänt
Sari har fortsatt med de motionsrekommendationer hon fick med sig hem, hon håller stenhårt på allt men kan ibland tycka att det är svårt att ta en vilodag.
– Nu känner jag mig mycket positiv, livsglädjen har återvänt. Min man kände faktiskt inte igen mig när jag kom hem efter tre veckor, han tyckte jag var en ny människa. Utmattningssyndrom är en nedbrytande sjukdom, men nu vet jag så mycket mer om den och är så tacksam att jag inte behövde bli mer allvarligt fysiskt sjuk.

Tillbaka till arbetet i sin egen takt
Sari säger att hon nu försvarar sin hjärna. Hon har precis börjat arbetsträna 25 procent på sin gamla arbetsplats. Efter första dagen var det faktiskt svårt att gå hem.
– Mina chefer har tagit sig an innehållet i min handlingsplan som jag fick på Svenska Re, de förstår att jag behöver ändra min arbetssituation, och alla på jobbet är så rädda om mig. Nu bidrar jag efter min egen förmåga och tar steg efter steg mot att bli en i gänget igen. Mina uppgifter är avgränsade och jag gör sånt som ingen annan hinner göra. Jag känner redan att jag fyller en funktion på jobbet, det känns härligt och det är så viktigt för mig, avslutar Sari.

Text: Kristina Grefberg

Skrivet av

Paul Karjus

2018-03-19
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *