Familjebilar allt säkrare


Lärarförsäkringars samarbetspartner, försäkringsbolaget Folksam, har utifrån sin senaste rankning av krocksäkerhet i bilar nyligen utsett de säkraste familjebilarna i sex olika storlekar. I jämförelse med 2015 får nu fler än dubbelt så många familjebilar högsta betyg avseende säkerhet. Detta mycket tack vare att införandet av säkerhetssystem i baksätet går rekordsnabbt, skriver Folksam i ett pressmeddelande.

Folksam har med hjälp av undersökningen ”Hur säker är bilen 2017” gjort en särskild granskning med fokus på barnens säkerhet i bilen. Grunden till en säker familjebil är bra krocksäkerhet i kombination med viktiga egenskaper såsom autobroms, whiplashskydd och antisladd, som alla är krav för att klassas som ”Bra Val”. Dessutom ska de bilar som klassas som ”Bra familjebil” ha viktig säkerhetsutrustning för barn i baksätet, menar Folksam.
– Eftersom vi dagligen får frågor om barnsäkerhet från våra kunder så är det något som engagerar oss starkt. Förutom val av barnstol och hur den ska placeras i bilen, så får vi ofta frågan om vilken bil som är säkrast för familjen. Därför har vi tagit fram rankningen av familjebilar, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Totalt har Folksam granskat 693 familjebilsmodeller och av dessa uppfyller 109 stycken Folksam nivå för ”bra val”. Av dessa får 38 av modellerna högsta betyget för familjebilar. Audi, Mercedes, Toyota och Volvo har flest bilmodeller i olika storlekar där all säkerhetsutrustning finns på plats, skriver Folksam.
– Vi har sett att allt fler bilmodeller får bättre säkerhet även i baksätet. Det handlar om att fler nu erbjuder framförallt bältessträckare, bälteskraftbegränsare och bältespåminnare bak, säger Anders Ydenius.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från Folksam
Här kan du läsa hela listan på familjebilar

Skrivet av

Paul Karjus

2017-10-17
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Försäkring för alla barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas. Båda omfattar alla barn i familjen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *