Hjärtat slår för… tjänstepensionen!

 

Hur nära relation har du till din tjänstepension? Ligger den dig varmt om hjärtat och ger en skön känsla av trygghet? Eller vill du helst stöta bort blotta tanken på den som på en jobbig bekant som man borde hälsa på, men inte vill?

Det här inlägget handlar rent krasst om pengar. I en vidare mening om att bry sig om sig själv. Det handlar om tjänstepension.

Har jag tjänstepension?
De allra flesta som jobbar i Sverige har tjänstepension. Cirka 90 % faktiskt. Men alla vet inte att de har det eller så vet man inte hur mycket det är och vad som händer med pengarna. Var kommer de ifrån, vart tar de vägen?

Summor att tänka på
Redan här vill jag poängtera att det handlar om avsevärda summor pengar. Vanligt är att man får åtminstone 15.000 – 20.000 kronor om året som insättning till tjänstepension, för en helt vanlig löntagare. År efter år. Det blir kring 100.000 på bara fem år. Räkna då på ett helt arbetsliv!

Många underskattar betydelsen av tjänstepension, över 40 % tror att det är det egna sparandet som är viktigast. (Sifoundersökning 2017.)

Det egna sparandet för pension är ett jätteviktigt komplement, men tjänstepension är som gratispengar som man bara får och kan dessutom till stor del bestämma över själv.

Då uppstår frågan: Vadå får? Ja, man får. Arbetsgivaren betalar. Varför? Därför att det står så i kollektivavtalet. Och vem har skrivit det då?

Tjänstepension i tre korta punkter:
1.) Fackliga organisationer förhandlar med arbetsgivarorganisationer, de kommer gemensamt överens om viktiga villkor på  arbetsmarknaden, till exempel löner och tjänstepensioner.

2.) Överenskommelsen resulterar i ett kollektivavtal. Där står det att arbetsgivaren ska betala in pengar till de anställdas tjänstepension och också hur mycket.

3.) För dessa pengar får du göra olika typer av val, skräddarsy så att det passar dig.

Du som läser detta är troligtvis medlem i Lärarförbundet eller i Lärarnas Riksförbund. De kämpar för din tjänstepension. Arbetsgivaren får betala och du tackar och tar emot.

Du kan styra pengarna till olika banker eller försäkringsbolag. Du kan välja mer eller mindre spännande fonder och jaga avkastning eller ta det säkra för det osäkra och nöja dig med lite ränta. Har du familj kan du se till att dina nära och kära får pengarna om ditt eget liv skulle bli kort.

Och om man inte väljer något? Det är inbyggt i systemet att pengarna ändå ska vara kvar och ge ränta. Det ger trygghet, men kan vara en falsk trygghet framför allt för unga som missar chansen att få bättre fart på pengarna i fonder genom några årtionden i arbetslivet.

Är det här en hemlighet?
Alla får vi information kring insättningar och valmöjligheter, men ofta blir breven liggande… Insättningarna till tjänstepensionen syns tyvärr inte på lönebeskedet. Man glömmer… Man tappar kollen…

Nu kommer det en överraskning: det är LÄTT att få koll! På Minpension.se kan du se var dina tjänstepensionspengar finns och hur mycket du redan har. Där kan du även göra pensionsprognoser.

Superkoll!
Den som vill få guidning och goda råd bokar tid med en rådgivare här hos Lärarförsäkringar, ingår i medlemsservice hos ditt fackförbund! Vi hjälper dig att ta tjänstepensionen till ditt hjärta.
Klicka här för att boka pensionsrådgivning eller pensionsplanering.

Dessa är de stora kollektivavtalsområden som reglerar tjänstepension för lärare:

  • Kommun eller landstingsanställda (Avtal KAP-KL/AKAP-KL)
  • Statligt anställda (Avtal PA16)
  • Privat anställda inkl. kooperationer (Avtal ITP1 och ITP2, KTP1 och KTP2)
  • Kyrkligt anställda (Avtal TPA18)

Den 27 september är av pensionsbranschen utnämnd till Tjänstepensionens dag med extra uppmärksamhet på just tjänstepension.

 

Skrivet av

Rita Roos

2018-10-01
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *