Många föräldrar oroar sig för barns säkerhet vid bad


Enligt en ny undersökning från Lärarförsäkringars samarbetspartner Trygg-Hansa så oroar sig hälften av alla småbarnsföräldrar för att deras barn ska råka illa ut när de badar i sjöar eller hav. Drygt var tredje förälder är samtidigt osäker på sina kunskaper att kunna ingripa vid ett drunkningstillbud.

Sommaren och det tillhörande sommarlovet innebär såväl bad som vattenaktiviteter utomhus för många barn. I Trygg-Hansas undersökning så konstateras bland annat att 50 procent av de deltagande föräldrarna är oroliga att deras barn ska råka illa ut när de badar eller simmar i en sjö eller i havet.
– Simkunnighet hos barnen i kombination med de vuxnas uppsikt och tillsyn är de viktigaste åtgärderna för att öka säkerheten i och vid vatten och minska drunkningsolyckorna bland barn. Viktigt att komma ihåg är att det kan vara stor skillnad på att simma i en uppvärmd pool och i öppet vatten som är kallt och mörkt. Tänk på att det fortfarande är kallt i vattnet nu i början av sommaren och håll därför extra uppsikt på hur de reagerar i vattnet, även om det gäller större barn som kan simma, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Drygt var tredje förälder anser att de inte har eller vet om de har tillräckliga kunskaper för att ingripa vid ett drunkningstillbud. Under 2016 drunknade tio barn i Sverige. Även om siffran är lägre jämfört med året innan, då tretton barn omkom, är drunkning fortfarande den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern ett till sex år. Lyckligtvis finns det enkla sätt att öka säkerheten för barnen när de befinner sig i eller i anslutning till vatten i sommar; att kunna simma är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten, skriver Trygg-Hansa.
– Att ha kunskap i första hjälpen och hjärt-lungräddning för barn, vilket skiljer sig mot den vuxna motsvarigheten, kan vara livsavgörande. Det går ofta väldigt fort om olyckan väl är framme och då gäller det att ha övat praktiskt för att veta vad som behöver göras. Är man osäker på hur man ska agera gör man i värsta fall inget alls. Jag uppmanar därför alla föräldrar att gå en kurs i första hjälpen, det kan rädda liv, säger Alexandra Gahnström.

Så njuter du tryggt med barn på stranden:

  • När barnet är i eller i närheten av vatten, lägg bort mobilen, läsplattan och boken och håll uppsikt.
  • Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd så att du direkt kan nå dem om något händer, ta chansen att ha en mysig stund med ditt barn i vattnet.
  • Även om barnet kan simma, håll uppsikt. Särskilt i början av sommaren när vattnet fortfarande är kallt.
  • Barn ska alltid ha flytväst när man åker båt, men det är viktigt även på bryggan. Små barn rekommenderas att ha räddningsväst som vänder barnet rätt om det hamnar i vattnet.

Läs mer
Varannan förälder oroar sig för barnets säkerhet vid bad

Skrivet av

Paul Karjus

2017-07-20
 

Studerandeförsäkring

Vi har tagit fram en speciell försäkring för dig som pluggar till lärare.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *