Mycket tjat om kuvert och orange pension – eller hur det nu var?

Oj vad det har pratats om orange kuvert igen! Infoinslag på TV, i sociala medier, i tidningar… Sedan dunsar det faktiska kuvertet ner i brevlådan. Eller svävar in i den digitala brevlådan. Hur som helst – blir det kanske lite tjatigt? Och vad är det nu för något igen?

Det här inlägget handlar om ditt orange kuvert – och mer. Det handlar om att ha en livslång inkomst även när arbetslivet är ett minne blott och det inte kommer någon lön i slutet av månaden, för då kommer den allmänna pensionen!

Vad är det där orange kuvertet för något?
Det är en redovisning över din alldeles egen allmänna pension. Lite som ett kontoutdrag, du får se hur mycket pengar det redan idag finns reserverat för dig och ditt pensionärsliv. För något ska man ju leva på, det kostar att leva. I Sverige finns den grundtryggheten i form av en lagstadgad allmän pension som alltid är livsvarig. Det kommer att komma in pengar på kontot i slutet av varje månad om man så blir 120 år gammal eller mer.

Det viktiga är alltså att allmän pension lovar pengar för hela livet, även om den inte lovar någon hög inkomst. Den är själva grunden i vårt pensionssystem och den byggs sedan på av tjänstepension och förhoppningsvis eget sparande.

Pensionsmyndigheten sköter den allmänna pensionen och skickar information om den i ditt orange kuvert. Där står det ingenting om vilka tjänstepensioner du har eller om du sparar själv.

Pengar i två påsar
Du kanske redan vet att den allmänna pensionen är delad i en stor och en liten del.

  • Den stora delen – inkomstpension
  • Den mindre delen – premiepension

I inkomstpensionsdelen gör du inget eget val. I premiepensionen går pengarna till fonder som du kan välja själv, om du inte vill ha den statligt förvaltade fonden AP7Såfa.

Mera pengar in! När och hur?
Varje år då du har beskattningsbara inkomster reserveras det också automatiskt mera pensionspengar för dig i den allmänna pensionen, det kallas att man får pensionsrätter. Din ålder spelar ingen roll, det är det här med att betala skatt som spelar roll!

Lön, sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa: dessa är huvudsakligen de inkomster som ger rätt att få in mera pengar/pensionsrätter till den allmänna pensionen.

Färdigtjatat
Jag ska nog inte säga så mycket mer än så. Bra, korrekt, lättläst information finns i… ditt orange kuvert! Vill du inte öppna det? Synd, men det är inget måste. Det skapas allmän pension för dig ändå, även om du inte vill, hinner eller orkar sätta dig in i det. Skulle det sedan vara så att du vill, hinner eller orkar senare så kan du när som helst hitta allt på Pensionsmyndighetens webbplats.

Tips och länkar:
Boka rådgivning hos Lärarförsäkringar, vi går då igenom alla dina pensionspengar. Rådgivningen är en del av dina medlemsförmåner.
Se hela din pension och gör prognoser på minpension.se.
En kort artikel om allmän pension för nybörjare, inklusive lista på inkomster som ger/inte ger allmän pension.

Skrivet av

Rita Roos

2019-02-28
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *