Nu hittar de unga till Minpension.se


Det första halvåret 2017 har pensionssajten Minpension.se, ett av de verktyg som vi på Lärarförsäkringar använder i vår pensionsrådgivning och pensionsplanering, haft en stor ökning av antalet unga användare. Av de 185 000 nya användarna som tillkommit är 40 procent under 40 år.

Allt fler yngre vill ha koll på sin pension skriver Minpension i ett pressmeddelande. Av de nytillkomna användarna är 40 procent yngre än 40 år. Av dessa återfinns de flesta i  åldersspannet 30-40 år. Ungefär var femte nytillkommen användare finns i den åldersgruppen. Även bland de ännu yngre, de mellan 20 och 30 år, märks ett ökat intresse. Jämfört med förra året så är det i år 20 procent fler 20-30-åringar som loggat in för första gången på Minpension.se, skriver man.
– Flera stora tjänstepensionsavtal har ändrat villkoren de senaste åren. Det har fått stor betydelse framför allt för de som är i 30-årsåldern. Kanske har det fått dem extra intresserade av att se över resten av sin pension. Sedan pratas det ju rätt mycket om pensioner och om att de unga kan behöva jobba  längre upp i åren för att få en pension som liknar tidigare generationers, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.

De som arbetar statligt har fått ett nytt avtal där det finns en skarp åldersgräns för hur villkoren fungerar. Är du född före 1988 gäller andra regler än om du är född 1988 och senare. För kommun- och landstingsanställda är det 1986 som är brytåret.  I båda dessa avtal har den lägsta åldern för att vara berättigad till tjänstepensionsinbetalningar plockats bort. För privatanställda tjänstemän är brytåret 1979 och åldersgränsen för tjänstepensionsinbetalningar är 25 år.

Lärarförsäkringars pensionsrådgivare Rita Roos tycker det är glädjande att antalet unga som använder Minpension.se ökar.
– Vi använder Minpension.se i vår rådgivning. Där ser man mycket information om sin pensions-situation, men det kan vara svårt att ta in alla olika siffror och uppgifter. I vår rådgivning hjälper vi medlemmen att tolka det som står – passar det här mig, är det här lämpligt för mig, säger Rita.

Viktigt att ta tag i pensionen när man är ung.
– Det är smart att börja tänka på pensionen tidigt, då har pengarna gott om tid att växa – både det du sparar själv och det du får från arbetsgivaren. Dessutom är det viktigt att från början placera dem så att det passar ens eget sätt att tänka kring pengar, säger Rita.

Även för den som närmar sig pensionen kan det vara bra med en rådgivning för att tillsammans med rådgivaren gå igenom pensionen på Minpension.se
– För dig som är under 60 år finns det fortfarande möjligheter att kunna påverka och du kan ha verklig nytta av en rådgivning. Vi kan se efter om allt ser bra ut inför din kommande pension eller om du behöver göra några justeringar. Valen du gjorde när du kanske var 30-40 år kanske inte längre är de rätta för dig idag. Du som är över 60 år kan vi hjälpa med pensionsplanering då vi fokuserar på olika uttagsalternativ, avslutar Rita.

Boka pensionsrådgivning (medlemsförmån)
Boka pensionsplanering (medlemsförmån)

Skrivet av

Paul Karjus

2017-08-22
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Studerandeförsäkring

Vi har tagit fram en speciell försäkring för dig som pluggar till lärare.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *