Nu vill Maria tillbaka till jobbet


Maria, 41 år, från Östersund, är en av lärarna med diagnosen utmattningssyndrom som deltar i ett forskningsprojekt mellan Lärarförsäkringar, Förenade Liv och Karolinska Institutet i samarbete med rehabiliteringsföretaget Svenska Re. Hon trodde egentligen inte att hon skulle få någon hjälp, men hon vågade tacka ja och inser nu att det var det bästa hon gjort.

Förut tänkte jag bara på vad jag ska göra och bör göra. Nu har jag fått nya insikter om mig själv, min omgivning noterar att jag har förändrats och min man tycker att han har fått tillbaka den kvinnan han blev kär i. Så vistelsen hos Svenska Re på Gran Canaria gav mig en riktig kickstart, säger Maria.

Maria är utbildad lärare för åk 1 – 7 i matematik och no, men har senast arbetat som lågstadielärare i åk 1 – 3. Hon sjukskrevs för utmattningssyndrom i januari 2016, men hade kämpat i motvind länge innan dess. Hon provade att återgå till jobbet, men det gick inte bra. Då fick hon frågan om att delta i forskningsprojektet.
– Jag gillar att hjälpa andra, så jag sa ja, men trodde inte att jag själv skulle bli bättre av att vara med, säger Maria. Så jag fyllde i en enkät och någon vecka senare fick jag frågan om jag ville fortsätta i steg två där man delas in i två grupper och den ena får vara med på en tre veckors rehabilitering hos Svenska Re på Gran Canaria.

Lottning avgör vem som får komma till Svenska Re, och Maria blev en av dem.
– Jag har ju aldrig vunnit på Lotto, men den här gången drog jag vinstlotten. Jag tyckte nog att det var lite läskigt, för jag är en sån som behöver ha koll på läget. Nu fick jag egentligen bara veta att jag skulle packa mycket träningskläder. Allt annat som resa, mat och husrum var fixat. Men jag tänkte att jag kan ju inte bli sämre, så jag kände egentligen ingen tvekan, konstaterar en nöjd Maria i efterhand.

Hon vistades hos Svenska Re under tre veckor före julen 2016, och mycket har hänt i hennes liv sedan dess. När vi pratas vid i februari 2017 arbetstränar hon på sin gamla arbetsplats.
– Jag hade aldrig tänkt komma tillbaka till skolvärlden, men nu slår inte stressystemet i kroppen igång längre, det är bara häftigt att sitta med 20 kollegor kring kaffebordet och att träffa eleverna igen. Jättehärligt, något jag inte fixade förut. Nu vill jag tillbaka till den här världen, och kanske utbilda mig till specialpedagog i framtiden.

Maken och barnen, 16 och 9 år, peppade henne inför resan och lovade att klara sig själva under veckorna före jul.
– Det enda jag behövde tänkta på där nere var att dricka vatten, vilka kläder jag skulle ha och hur mycket jag skulle äta för att orka träna. Jag är ljudkänslig, så jag köpte hörlurar inför den långa resan som stängde ute bruset runtomkring och de fungerade bra både under väntetiden på Arlanda och på flyget. Men det var lite oroligt att komma ner. Vi var åtta deltagare i projektet, sju kvinnor och en man, men på Svenska Re fanns även andra grupper. Jag delade bungalow med en annan tjej, och det blev härligt intensiva dagar, jag är så glad att jag tog den här chansen. Det mest fantastiska var nog att jag lärde mig så mycket på så kort tid.

Projektet erbjuder ett fullspäckat program där deltagarna själva har möjlighet att välja aktiviteter som fungerar för varje enskild individ.
– Här kunde jag välja bland aktiviteterna, men också gå undan och vara för mig själv när jag behövde det. Vi hade gruppsamtal och ett enskilt samtal med psykolog varje vecka, där jag lärde mig skilja på sjukdomen, symptomen och Maria. Vi var flera i samma sits, alla med pedagogiska yrken från förskola till gymnasielärare, och vi hade givande samtal. Jag lärde mig att jag inte är sjukdomen, allt blev lättare att hantera. Vi fick mycket kunskap om utmattningssyndrom. Varför blev just jag sjuk? Det är många faktorer som spelar in, och jag fick mycket bra lärdomar som jag tog med mig hem.

Och så insåg Maria att det var skönt att träna så svetten stänker. Efter den första veckan sprack bubblan runt henne.
– Jag började helt enkelt leva igen! Motion handlar om att få upp pulsen, jag blev så glad av att träna. Hemma fick jag rådet att ta lugna promenader som återhämtning, det här var nåt helt annat. Midjemåttet minskade rejält, och när man tränar blir man trött i kroppen, inte i huvudet. Jag älskade allt: stavgång, cirkelträning, härliga zumba-, yoga- och meditationsövningar – ett balanserat program med träning tre till fyra timmar per dag. Särskilt minnesvärt var qigong-passet vid havet i soluppgången!

Maria fick gott om tid för träning och andra aktiviteter. Här behöver hon varken laga mat eller diska som hemma, nyttiga måltider serverades och disken togs om hand.
– Jag gillade verkligen den goda maten som serverades, och uppskattar särskilt den stora mängden grönsaker.

Och hur gick det för familjen där hemma då?
– Hemma har man ju vardagen, familjen var själv i tre veckor, men det gick bra. De hade till och med organiserat om tvättstugan med egna backar, lärorikt för oss alla!

Så nu Maria ser fram emot framtiden med nya kunskaper, stor tillförsikt och nya utmaningar som hon nu vågar satsa helhjärtat på.

Text: Kristina Grefberg

Skrivet av

Paul Karjus

2017-08-22
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

2 kommentarer

  • Anette melin says:

    Hej, finns det platser kvar i samarbetet med Karolinska? Kan man anmäla sig fastän man bor i Skåne? Med vänlig hälsning, Anette

  • Lärarförsäkringar skriver:

    Hej Anette! Uttagning till projektet sker löpande och det finns ingen geografisk begränsning som vi känner till. För att vara med så behöver du vara sjukskriven pga. de symtom som studien koncentrerar sig på. Kontakta Lena Ekerlund på Förenade Liv som sköter uttagningen på telefon 0709-116246 eller e-post lena.ekerlund@forenadeliv.se för att höra mer angående deltagande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *