Om konsten att lura sig själv – och vinna på det!

Har du nånsin tänkt på att vi människor är ganska duktiga på att lura oss själva? Ofta gör vi det omedvetet. Vi tror att vi inte gillar surströmming när vi bara inte vågat smaka. Det här inlägget handlar om att lura sig själv medvetet, i ett ädelt syfte. Det handlar om att kick-starta det där pensions­sparandet som aldrig tycks hamna på prioriteringslistan, eller att höja det till oanade nivåer!

Att ha råd eller att inte ha råd
Många tycker att de inte har råd att spara, speciellt inte för pension, att det alltid finns andra hål att fylla.

Men stanna en stund och tänk om du skulle bli långvarigt sjukskriven. Då skulle din inkomst sjunka till ca 80 procent av lönen. Plus extra från en egen sjukförsäkring, om du nu har en sådan, se länk nedan

Du kanske skulle bli tvungen att leva på den lägre inkomstnivån under långa perioder, kanske aldrig mer kunna jobba igen.

Om du var tvungen…
… då skulle du faktiskt lära dig att leva på mycket mindre än vanligt. Varför inte då låtsas vara sjukskriven? Utmana dig själv att leva på 80 procent av lönen och spara resten. Att spara 20 procent – en femtedel – av lönen, det är fantastiskt! Lura dig själv och gör det för någonting viktigt, till exempel pension.

Enligt det här sättet att tänka skulle i princip alla kunna spara den där femtedelen av sin lön när som helst. Det blir mycket pengar rätt snabbt, några månaders fiktiv sjukskrivning kan finansiera en massa bra saker!

Idén kan för min del fritt tillämpas på vilket sparande som helst, men som pensionsrådgivare vill jag naturligtvis värna extra om just pension. För rådgivning, se länk nedan.

Knuffa dig själv!
2017 års s.k. Nobelpris i ekonomi gick till Richard H. Thaler. Han pratar om ”nudge”, om att knuffa någon i rätt riktning. En liten tankelek, att lura sig själv lite grann, kan vara det ”nudge”, en knuff i rätt riktning, som hjälper dig att nå viktiga sparmål. Tänk på det!

Till frisk och till sjuk
Så du som har förmånen att vara frisk och jobbar heltid, lura dig själv åtminstone under några månader och låtsas vara sjuk. Lev på det som en sjukskriven måste leva på och spara resten. Det är en övning som kan ge värdefulla insikter utöver en sparad slant.

Till dig som redan faktisk är långvarigt sjukskriven vill jag säga: hoppas du får bli frisk snart igen. Och vad gäller pensionssparandet, spara vad du kan. Prata gärna med en rådgivare, se länk nedan.

Länkar:
Boka pensionsrådgivning
Motivation till Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2017: Richard H. Thaler

Skrivet av

Paul Karjus

2018-03-19
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *