Perfekt tajming för pensionsvinst!


Alla vill vi ha råd med ett bra liv, till och med att kunna unna oss något extra ibland. Även som gammal vill man ha det så. Det här inlägget handlar om att ta bort från dagens konsumtion för att kunna konsumera senare – det handlar om att spara för pension!

Alltså: börja spara. Men när då? Om någonsin överhuvudtaget?

20-årsåldern
Helst ska man börja tidigt, säg när du har fått ett jobb som du anser vara ett riktigt jobb, med riktig lön och där du tror du blir kvar något år eller mer. Är du kanske bara 25 år, har låga levnads­kostnader och buffert­pengar på banken, spara lite för pensionen redan då! Det kan komma en annan period i ditt liv då du inte har samma möjlighet, skönt att ha lite kapital inne.

Pension för dig är säkert något mycket abstrakt, men fundera inte för mycket på det, bara sätt igång. Tiden är definitivt på din sida och du behöver inte spara enorma belopp. Risk är inget fult ord för dig, bara andra sidan av en bra chans till fin värde­ökning över tiden.

Här är det perfekt tajming att prata med en rådgivare för att få inblick i hela pensionssystemet och göra sin långtidsplanering.

30-årsåldern
Har du inte börjat spara, men redan hunnit fylla dom där hemska 30 åren då åldersnojan sätter klorna i dig är det dags att plocka vuxen­poäng genom att starta ett sparande som sträcker sig minst lika långt framåt i tiden. Du vet av egen erfarenhet att 30 år faktiskt kan gå, och kanske fort också! Och fortare och fortare börjar det gå – nu är det dags att agera! Inget fel med risk­tagande här, men ta dig tid att prata med en rådgivare.

40-årsåldern
Vid 40 eller 45, den tråkiga medel­åldern, har det då redan blivit för sent? Nej, det är inte för sent. Men såsa inte mer, finns det ingenting undanlagt för pensionen än gäller det att nu seriöst få till den där månadsinsättningen, regel­bundet och utan uppehåll hela vägen fram till pensionen hur segt än det känns.

Tro inte heller att en femhundring i månaden räcker, du får ta i rätt ordentligt. Tiden fram till pensionen mäts fortfarande i några decennier, dra nytta av det! Hög risk? Visst! Eller medel, beroende på vad du har gjort med dina andra pensions­pengar. Ta hjälp av en rådgivare för att balansera helheten.

50-årsåldern
Men 50 då? Eller 55? Är slaget förlorat? Om det inte finns en enda egen­sparad pensions­krona någonstans, ingen skog, lägenhet eller villa att sälja och ingen lotto­vinst på väg in så – ja-a, nu blir det bråttom. Tiden är inte så jätte­mycket på din sida, men slaget är inte förlorat. Du själv får stå på din egen sida för nu kanske barnen har lämnat boet, lånen amorterade, huset fullt av prylar du inte behöver… Du kan spara! Åh, vad du kan spara, och det bör du göra! Maximalt. Upp till smärt­gränsen. Även du kan gå som vinnare in i pensionärslivet. Inte för mycket risk här, tiden att vänta ut en nergång är begränsad. En rådgivare kan guida dig bland alternativen.

60-årsåldern
Och så har vi kommit fram till åldern då pensionen börjar bli konkret, 60+! Man är senior! Till dig som är nära pensionen, aldrig sparat tidigare, men vill nu göra det under de allra sista åren i arbets­livet vill jag säga: Gör det! Jag hejar på dig! Någon stor förmögenhet hinner du inte få ihop, men säkert till några trevliga sista-minuten resor för att fira pensions­dagen med. Ta det bara försiktigt med risker i ditt sparande, pengarna kanske kommer att tas ut rätt snart. Börja med att jämföra bankräntor.

Tajmingen för pensionssparandet kanske inte alltid blir perfekt, men det finns hopp för alla. Livsstil spelar stor roll under hela livet, inte minst för en pensionär. Och så det allra viktigaste: attityden till livet. Man kan vara eländig med alla världens pengar eller också känna sig rik med muggen full av smultron en solig sommardag – det går troligtvis inte ens att köpa för pengar!

Men med det sagt så är det ju ändå trevligt att ha lite slantar att röra sig med – att ha råd med ett bra liv och kunna unna sig något extra ibland.

Boka rådgivning här. Det ingår i medlemsavgiften hos Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Länkar för fördjupning
Konsumentverket har ett hjälpverktyg för att göra en budget, kanske hittar du en möjlighet att spara: klicka här för att komma till verktyget.

Hos minpension.se kan du läsa om hur mycket pengar en pensionär behöver eller hur man kan provpensionera sig – bara för att känna hur det känns.

Skrivet av

Rita Roos

2017-12-14
 

Studerandeförsäkring

Vi har tagit fram en speciell försäkring för dig som pluggar till lärare.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

1 kommentar

  • Carin Berglund says:

    Så tråkigt att jag inte visste om/erbjöds denna rådgivning när jag gick i pension 2004 efter 44 år. Arbetade sedan gratis som ”volontär” för Röda korset. Hade jag vetat ombetydelsen av ett ytterligare arbetsår och dess betydelse för min pension hade valet varit lätt. Nu är pensionen låg, har inte följt utvecklingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *