Så kan du förebygga barnskador


Det finns en hel del saker som är lätta att glömma bort, men som kan vara farliga för barnen. Barnskador är ett otrevligt ämne, men som tur är finns det en hel del du kan göra för att minska riskerna, för att ditt barn ska vara så säkert som möjligt.

Några av de vanligaste olycksorsakerna för barn är vid hopp på studsmattor, kollisioner med kompisar, cykling, fotbollsspel, samt bett och stick av djur. Flickor skadar sig oftare genom fall, medan pojkar oftare råkar ut för kläm- och skärskador och skador som uppstått genom kollisioner. Barnen ramlar också från möbler, till exempel våningssängar, från lekredskap och träd. De skär sig, trampar på vassa föremål och klämmer sig i dörrar. Men med ofta ganska enkla lösningar går många av dessa skador att undvika. Tipsen nedan kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 1177 Vårdguiden, Trafik- och stadsmiljöavdelningen samt Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn.

Allmänna tips
Små barn ska inte lämnas ensamma i badkaret. Se också till att alla uttag, även grenuttag, har petskydd. Håll sladdar utom lekräckhåll. Det är också bra att ha tillgång till en förbandslåda samt att se till att ha en fungerande brandvarnare och gärna även brandfilt och brandsläckare. Leksaker kan vara farliga, låt inte de minsta barnen leka med små saker som lätt kan fastna i halsen. Samla familjen och prata tillsammans igenom olika risker som finns i hemmet, och vad man ska göra om det till exempel börjar brinna.

Brännskador
Varje år skadas ungefär 900 barn mellan 1 och 3 år på heta vätskor, varma föremål och öppen eld, vilket kan leda till allvarliga skador med långa vårdtider. Drygt hälften av skadorna beror på att barnen bränner sig på varma föremål och drygt 40 procent på att de skållar sig på heta vätskor. De vanligaste orsakerna är att barnet kommer åt en het spisplatta (27 procent) eller får kaffe, te eller varmt vatten över sig. Ställ aldrig en stekpanna eller en kastrull med handtaget utåt. Använd de speciella skydd som finns för häll och ugnslucka. Hällskydd förhindrar barnen från att komma åt kokande grytor och varma plattor på spisen. När det kommer till ugnen så bör den ha ett öppningsskydd. Öppningsskydd försvårar för barn att öppna ugnsluckan och bränna sig. Se också till att spisen är fast förankrad och har tippskydd. Tippskydd förhindrar att spisen eller diskmaskinen välter vid hög belastning, till exempel om barnet ställer sig på ugnsluckan.

Fallskador
Varje år kommer ungefär 600 barn till akuten efter att ha ramlat ned från skötbord. Drygt 40 procent av olyckorna är fall från låg höjd (mindre än en meter), vilket ofta innebär fall från soffor, fåtöljer, sängar, skötbord och bord. Barn faller också från exempelvis toalettstolar, leksaker och diskbänkar. Ibland tappas de av föräldrar eller syskon. Eftersom ett barns huvud är tungt jämfört med resten av kroppen är det ofta huvudet som träffar golvet först. Lämna därför aldrig barn på skötbordet ens för en sekund, om inte skötbordet ligger på golvet. Håll alltid en hand på barnet om någonting måste hämtas, och se till att ha bra förvaringsplatser för exempelvis blöjor, tvättlappar och salvor nära skötbordet. Upptill och nedtill i trappor bör en barngrind användas.

Om det finns en grind högst upp i en trappa är det extra viktigt att den är ordentligt fastsatt och inte kan lossna. Skruvar och andra delar bör kontrolleras regelbundet så att de sitter fast och är ordentligt åtdragna. Tänk också på att äldre syskon lätt kan glömma att stänga grinden. Fönster som går att öppna och som är placerade lägre än 180 centimeter över golvet bör ha antingen säkerhetsbeslag eller en spärranordning som minskar risken att barn faller ut. Barnen ramlar lätt i trappan och många gånger kan de skada sig svårt. Med halkskydd och grindar kan man förebygga. Barn tycker om att klättra, se till att bokhyllor som kan tippa sitter fast i väggen.

Farliga ämnen
Barn upptäcker världen genom att smaka på allt de hittar och att smaka på exempelvis mediciner är inte bra. Medicinskåp ska vara låsta och nyckeln förvaras säkert. Lås även in annat som kan vara farligt som maskindiskmedel, rengöringsmedel och vitaminer. Förvara allt som kan orsaka förgiftning högt upp på säkert avstånd. Tänk också på att ta bort växter som kan vara giftiga.

Klämskador
Många barn skadas när de klämmer sig, till exempel i dörrar. Därför kan det vara bra att använda klämskydd, eller om det inte finns, en vikt handduk för att förhindra att dörren stängs helt. Om inte dörren har klämskydd går det även att montera ett i efterhand. Något som blivit vanligare är olyckor som inträffar med tv-apparater med smala plattbildsskärmar som står lösa ovanpå tv-bänkar, det motverkas genom att tv:n istället fästs på väggen.

När barnen cyklar
Varje år skadas 10 000 barn så allvarligt i samband med cykelolyckor att de behöver uppsöka akuten. För att minska risken för cykelolyckor kan man vänta med tvåhjulingen tills barnet är i femårsåldern och då lära det att cykla genom att springa bakom och hålla i pakethållaren. Stödhjul ger barnet en falsk känsla av balans. Enligt lag ska alla barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Att tänka på är dock att små barn kan ha svårt att skilja på cykling och annan lek, det är lätt hänt att barnet behåller cykelhjälmen på när det gungar eller klättrar, köp därför gärna en småbarnshjälm till ditt barn under 7 år. Småbarnshjälmen har ett grönt spänne, som löser ut sig själv om barnet skulle ha otur och fastna. Köp heller inte en för stor cykel till ditt barn, när barnet sitter på sadeln skall båda fötterna nå ner till marken. Köp även en färdigmonterad cykel och gärna utan växlar. En cykel som du måste montera själv kan ha sämre stabilitet och försök att undvika växlar då barnet har fullt upp med att hålla balansen.

Tänk på att barn har svårt att koordinera hand- och fotrörelser så se till att cykeln har fotbroms. Kontrollera också att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av. Cykeln måste dessutom enligt lag ha ringklocka. På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula åt sidorna. Slutligen ska cykeln ha kedjeskydd och om du skjutsar barnet på din cykel skall du även ha ekerskydd. Lär lite äldre barn hur bilar och andra fordon uppför sig genom att verbalt uppmärksamma bilar som backar, kör ut eller svänger, även på parkeringsplatser eller liknande. Det är inte bara vid vägkorsningar man som cyklist ska se sig för.

Plötslig spädbarnsdöd
Även om plötslig spädbarnsdöd är väldigt ovanligt så finns det några saker man kan göra för att minska risken betydligt. Låt spädbarnet sova på rygg, rekommendationen är att barnet sover i egen säng, speciellt om barnet är under tre månader, men att det kan sova tillsammans med föräldrarna under förutsättning att dessa inte har använt alkohol eller nikotin och att sängen är bred och sval. Avstå från nikotin då nikotin är skadligt för barnet, både under graviditeten och när barnet är fött. Om man röker eller snusar under graviditeten ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det beror förmodligen på att nikotinet stör barnets förmåga att kontrollera sin andning och hjärtverksamhet. Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig.

Det är också bra att amma barnet om det är möjligt och att låta spädbarnet sova med napp, vilket har visat sig minska risken för plötslig spädbarnsdöd. En förklaring kan vara att nappen bidrar till att hålla andningsvägarna öppna, en annan att barnet vaknar till om det får ett andningsuppehåll. De råd som har störst betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd är att låta barnet sova på rygg, att som förälder låta bli att röka och att se till att barnets ansikte är fritt. Plötslig spädbarnsdöd inträffar oftast före sex månaders ålder.

Har du en brödrost? Barn är nyfikna och kan peta ner föremål i brödrosten. Om den dessutom är på kan barnet bränna sig, så dra alltid ur kontakten när du inte använder brödrosten. Barn drar gärna i dukar som hänger ner. Har du en kopp hett kaffe på bordet kan barnet få svåra brännskador. Ta bort dukar som hänger ner eller sätt fast dem. Var även försiktig med levande ljus om du har små barn och se till att det finns brandvarnare i tillräckligt antal för ditt boende.

Lärarförsäkringars barnförsäkring
Det finns givetvis mycket att tänka på, men med en bra barnförsäkring så finns ett skydd om något mot förmodan skulle hända. Om du inte redan har en så erbjuder Lärarförsäkringar två barnförsäkringar med ett omfattande skydd. Båda innehåller samma typ av ersättningar, men i Barnförsäkring Stor är beloppen som utbetalas vid en skada extra höga.


Här kan du läsa mer om våra barnförsäkringar.

Skrivet av

Paul Karjus

2017-06-21
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Försäkring för alla barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas. Båda omfattar alla barn i familjen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *