SMHI fortsätter halkvarna

Halkvarningar nämndes bara i förbifarten i tidigare inlägg, men SMHI fortsätter att varna, och temperaturen fortsätter pendla kring det i sammanhanget kritiska nollstrecket, och en sådan här nätsvart dag så kan det vara tillfälle att skriva mer om såväl den svarthalka som SMHI varnar för som lite allmänt om halka och fallolyckor.

Svarthalka – eller ”osynlig dödshalka”, som Aftonbladet nyligen benämnde fenomenet – är alltså halka som utgörs av ett tunt lager is, och som då är extra lurig då den är i stort omöjlig att upptäcka, samtidigt som den kan ge förbluffande resultat:

Vad som ofta glöms i halkvarnandet är dock att det inte behövs ett motorfordon för att få förhöjd risk – ur Socialstyrelsens rapport Skador och förgiftningar i sluten vård 2010 (pdf):

Fallolycka var den vanligaste yttre orsaken, vilket 46 procent av samtliga patienter med en yttre orsakskod hade råkat ut för. Den vanligaste formen av fallolycka var fall i samma plan genom att halka, snava eller snubbla. Dessa fall svarade för drygt 22 procent av samtliga yttre orsaker. Fallolyckor var den vanligaste yttre orsaken till skada i samtliga åldrar och dominerade särskilt bland de äldre.

Och ur en Rapport-artikel från november 2011  – Jan Schyllander, utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

-Om utvecklingen [gällande fallolyckor] fortsätter på samma sätt kommer sjukhusen inte att ha plats för vanliga olycksfall, där kommer det bara att ligga trasiga höftleder och liknande, säger han.

Och även om Schyllander känns väldigt överdrivet alarmistisk – särskilt som Socialstyrelsen anger att ”[a]ntalet vårdade till följd av fallolycka har under hela 10-årsperioden varit tämligen konstant” – så anges i Rapport-artikeln även att närmare 1600 personer avled i eller efter fallolyckor under 2010, att fallolyckor kostar samhället 22 miljarder per år och att is och snö resulterar i ”en enorm ökning av antalet fallskador”. Fallolyckor och halka är alltså definitivt en reell risk att vara uppmärksam på, och även en god anledning till att känna sig nöjd över sin olycksfallsförsäkring eller kontakta oss på 0771-21 09 09 för att komplettera med en sådan.

Skrivet av

Martin Strömberg

2012-01-18
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Försäkring för alla barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas. Båda omfattar alla barn i familjen.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *