Storm på väg: skydda ditt hem mot kraftig blåst


Tidigare idag utfärdade SMHI en klass 2-varning för mycket hårda vindar över bland annat Västra Götalands län, Bohuslän, Göteborg och Hallands län, skriver Lärarförsäkringars samarbetspartner Folksam på sin webbplats

SMHI har även utfärdat en klass 1-varning i Götaland och delar av Svealand.  Med så kraftiga vindar kan stormen ge skador på villor och fritidshus.

Detta kan du som är husägare göra för att skydda sig själv och ditt hem
Viktigast när stormen pågår är att skydda dig själv och din familj genom att stanna inomhus. Först därefter handlar det om att skydda din egendom.
– När vinden tar i som värst kan saker som tegelpannor, vindskivor och plåttak blåsa av husen, och träd kan knäckas av blåsten. Att hjälpa våra kunder att förbereda sig inför en storm engagerar oss eftersom vi vet hur stora skador stormar kan orsaka, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Folksam tipsar om att husägare kan förbereda sig vid en stormvarning genom att surra fast till exempel presenningar och parasoller och ta undan alla lösa föremål på tomten, eller vid pågående husbyggen. I en storm kan lösa föremål dras med av blåsten och vålla livsfara för alla som är utomhus. Dessutom kan föremålen skada byggnaderna. När stormen bedarrar kan du som är husägare försöka täcka över eventuella skador så att de inte förvärras. Gör vad du kan för att minimera skadeverkan, till exempel om du sett tegelpannor blåsa av taket eller träd som fallit olämpligt.
– Men, det allra viktigaste är att inte riskera liv under stormen! Det undviker man genom att förse sig med mat, ficklampor och värmekällor i förväg och stanna hemma, eller söka skydd inomhus, så länge stormen pågår, avslutar Erik Arvidsson.

Folksams råd vid kraftiga oväder

  • Se över och säkra lösa föremål i trädgården, på uteplatser och balkonger.
  • Dra in alla markiser.
  • Se till att du har mat, ficklampa och värmekälla hemma om stormen skulle orsaka strömavbrott.
  • Om du har båt bör du se över förtöjningar och lösa föremål. Står båten på land ska du kontrollera att kapell eller motsvarande är väl fastsatt.
  • Om du har möjlighet, ställ gärna in bilen i ett garage för att skydda mot kringflygande föremål.
  • Undvik att bilresor om du har möjlighet.
  • När stormen bedarrar kan du försöka täcka över skadorna och ta hand om föremål som blåst omkring.
  • Till sist är det allra viktigaste att inte riskera liv, håll dig helst inomhus under stormen.

Mer information finns på www.folksam.se/storm.

Försäkringen vid storm
Det finns försäkringsskydd för stormskador i Lärarförsäkringars hemförsäkring och villaförsäkring. Om huset eller lösöret skadas av storm, det vill säga en vindstyrka på minst 21 meter/sekund, kan villa- och hemförsäkringen ersätta vissa skador.
Läs mer om Hemförsäkring
Läs mer om Villaförsäkring

Skrivet av

Paul Karjus

2018-09-20
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *