Vad är en försäkring?

Enligt Wikipedia innebär en försäkring en ”ömsesidig finansiell riskspridning mellan ett större antal enheter, eller också det affärsmässiga erbjudandet av skydd mot de finansiella aspekterna av risk, i fråga om egendom, liv och hälsa m.m. Den tidigaste formen av försäkring i Sverige var de kooperativa brandstoderna under medeltiden.

Parter vid försäkring är försäkringsgivaren (försäkringsbolaget) och försäkringstagaren (den försäkrade). Försäkringsgivaren gör en riskbedömning och sätter utifrån den en premie, d v s försäkringstagarens kostnad.”

En försäkring är alltså något man skaffar som ett skydd utifall något oförutsett skulle inträffa, t.ex. att du blir sjuk, blir av med jobbet eller råkar ut för ett olycksfall. Det finns idag en mängd olika försäkringar på marknaden där du kan försäkra det mesta, från bilen och sommastugan till dina tänder eller om du blir sjuk och inte kan gå på en konsert du köpt biljett till. På vissa bolag kan du t.om. få ersättning om du golfar och slår en hole in one på semestern.

Vill du läsa mer om våra försäkringar, besök Lärarförsäkringars webbplats. Vill du istället läsa mer om Lärarförsäkringar, vilka vi är och vad vi gör? Klicka här.

Skrivet av

Paul Karjus

2009-12-11
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

1 Trackback

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *