Vardagsnumerologi

13 är ett mytomspunnet tal – det sägs bland annat att Judas var den trettonde gästen vid Jesu sista måltid och Loke likaså vid Balders begravning, och det finns såväl hotell som saknar en trettonde våning som flygplan som saknar just den raden. Fobi mot talet 13 kallas för triskaidekafobi, och den ännu lite smalare fobin mot fredagen den 13 kallas paraskevedekatriafobi (efter grekiska ‘paraskevi’ för ‘fredag’ och ‘dekatreis’ för 13).

Den paraskevedekatriafobiske bör dock en dag som denna kunna finna åtminstone viss lindring i Trygg-Hansas senaste pressmeddelande:

Det visar sig att under fredagar som inträffar den trettonde dagen i en månad, så är det generellt sett färre skador jämfört med alla andra dagar, säger Johan Eriksson på Trygg-Hansa.

Eriksson väljer att ange slumpen som den överhängande faktorn, vilket spontant låter som en trovärdig analys, men något som också förtjänar att nämnas i sammanhanget är Peltzmaneffekten:

The Peltzman effect is the hypothesized tendency of people to react to a safety regulation by increasing other risky behavior, offsetting some or all of the benefit of the regulation.

Och på samma sätt som då en upplevd säkerhetsökning förändrar beteendet så gör en riskökning detsamma – ett sentida exempel på det är att julhelgen där SMHI och följaktligen samtliga större medier varnade för blixthalka resulterade i det utklassningsvis bästa trafikresultatet gällande den helgen i modern tid – folk mer än kompenserade alltså för busvädret, och även beryktade datum som fredagen den 13 kan enligt samma logik innebära ökad uppmärksamhet.

Alldeles bortsett från numerologi och obskyra effekter så symboliserar fredagen annars främst slutet på arbetsveckan och utrop som TGIF, och sådana tillfällen att leva livet gör man gott i att vara trygg nog att omfamna.

Skrivet av

Martin Strömberg

2012-01-13
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Försäkring för alla barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas. Båda omfattar alla barn i familjen.

Studerandeförsäkring

Vi har tagit fram en speciell försäkring för dig som pluggar till lärare.

1 Trackback

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *