1 januari ändrades avdragsrätten – hög tid att se över ditt sparande

coins-1839_640
Det är hög tid att se över sparandet till sin pension eftersom avdragsrätten för sparande i pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande (IPS) nu ändrats från 1 januari 2015 till 1 800 kr per år, motsvarande 150 kr i månaden, och sedan kommer att tas bort helt från och med 2016. Om du inte anpassar ditt sparande till de nya reglerna riskerar du att dubbelbeskattas.

Tidigare har man kunnat dra av 12 000 kr per år i sin deklaration för ett sparande i en privat pensionsförsäkring eller i en IPS. Avdragsrätten har förenklat inneburit att man fått göra avdrag för sparande under året med upp till 12 000 kr. Istället har uttaget beskattats när uttaget av kapitalet väl blivit aktuellt, som tidigast från 55 år. Dubbelbeskattningen som följer om man fortsätter att spara i en pensionsförsäkring eller i en IPS innebär att man får betala inkomstskatt på sin lön och sedan betala skatt även när man tar ut pengarna från sin pensionsförsäkring/IPS utan att, som fram till och med 2014, ha fått göra det årliga skatteavdraget på upp till 12 000 kr.

Om du har ett autogiro för din pensionsförsäkring eller din IPS, eller får en faktura från försäkringsbolaget eller banken avseende sådant sparande, är det viktigt att du anpassar avsättningen per månad eller år till det som gällande nu, dvs 150 kr per månad eller 1800 kr per år. Därefter ska du avsluta det sparandet helt från 2016. Du kan också välja att avsluta sparandet i din pensionsförsäkring eller IPS helt och hållet redan nu, för att inte riskera att glömma bort att göra det längre fram.

Behovet av att spara till pensionen fortsätter att vara stort även när avdragsrätten minskar och till slut försvinner, men när avdragsrätten ändras är det viktigt att du ser till att ditt framtida sparande är anpassat efter de förutsättningar som gäller.

Lärarförsäkringar samarbetar med Folksam för att hjälpa våra kunder att starta nya sparanden. För långsiktigt sparande till den framtida pensionen rekommenderar vi numera sparande i en kapitalförsäkring. Om du redan är vår rådgivningskund, och vi sedan tidigare hjälpt dig igång med en pensionsförsäkring hos Folksam, har du fått ett brev direkt från dem med ett förslag på att teckna en kapitalförsäkring för ditt fortsatta sparande. Om du är osäker på vad erbjudandet innebär är du välkommen att kontakta din rådgivare hos Lärarförsäkringar.

Om du väljer att börja spara i en kapitalförsäkring kan ett sådant sparande dels ha traditionell förvaltning, dels fondförvaltning. Vilket som är den rätta förvaltningsformen för dig beror på hur dina behov ser ut. Med ett pensionssparande i en kapitalförsäkring betalas ingen reavinstskatt. Istället tas en årlig schablonskatt ut, så kallad avkastningsskatt.

Vi hjälper dig gärna med nytt sparande
Vi rekommenderar att du som är medlem bokar en tid för rådgivning så kan Lärarförsäkringar hjälpa dig att anpassa ditt fortsatta sparande till pensionen. Ring kundtjänst på 0771-21 09 09 eller boka tid direkt på lararforsakringar.se/bokatid

Läs mer om individuellt pensionssparande (IPS) och pensionsförsäkringar på konsumentorganisationen Konsumenternas hemsida.

Skrivet av

Paul Karjus

2015-01-20
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

2 kommentarer

  • Elizabeth Amsih says:

    Jag Har aslutat försäkningar för lång tid
    Tack

  • Lärarförsäkringar skriver:

    Hej Elizabeth! Om du vill göra förändringar av ditt försäkringsinnehav eller om du vill kontrollera att eventuella försäkringar är avslutade, kontakta kundtjänst på 0771-21 09 09.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *