Många kvinnor oroliga för pensionen

Det här inlägget handlar om att många kvinnor helt i onödan väljer att oroa sig över pensionen hellre än att agera. Men det handlar också om att skaffa sig kunskap och ta tyglarna över den egna pensionen.

Tyckte du att det var hårda ord där i början? Ändå är det vad flera undersökningar kommit fram till:

  • 4 av 10 kvinnor oroar sig för pensionen
  • 8 av 10 kvinnor anser sig ha dålig kunskap om sin pension
  • Kvinnor är sällan aktiva i sitt sparande

Bli av med oron
För att slippa oron över pensionen kan du börja lära dig om hur det fungerar. Den kunskapen serveras inte som en omedelbar halleluja-upplevelse, som pedagog vet du att lärandet sker steg för steg.

Det viktiga är att vilja lära sig, då kommer orken, du hittar tiden och tar första steget. Det skulle kunna vara att boka en rådgivning hos Lärarförsäkringar, det ingår i din medlemsservice hos Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Se det som en första lektion i pensionskunskap, 45 minuter.

Hur skapas pensionen?
Inkomstbaserade insättningar görs till både den allmänna pensionen och tjänstepensionen, ju högre lön desto större insättning. Dessutom bör du spara själv. Att tänka på:

1. Inom branscher med låga ”kvinnolöner” får kvinnorna sämre pension än männen.
2. Några år hemma med barn/deltid slår inte hårt mot pension, men många, många år av deltidsarbete gör det. Kvinnor är överrepresenterade här.
3. Du kan välja att placera pensionspengar i fonder. Kvinnor väljer, oftare än männen, försiktiga placeringar med låg värdeutveckling vilket leder till sämre pension.

Hälften av kvinnorna tycker att pensionssystemet är orättvist och gynnar männen. Så verkar det ju vara – eller? Egentligen är det arbetsmarknaden och våra gamla roller i hemmet som gynnar männen. Om kvinnor och män har samma lön och stannar hemma lika mycket så får de lika mycket i pension.

Var försiktig med överdriven försiktighet
Kvinnor i allmänhet vill vara rädda om sina pengar, men kan i stället bli nästan rädda för pengar. Handlar det om mer än matkontot så kan känslan av den egna okunskapen i pengafrågor krypa fram. Och kvinnor vågar inte satsa för att vinna i samma utsträckning som män.

32 procent av männen tar risk med pensionspengarna för att få en chans till hög avkastning på sikt, de väljer aktiefonder. Bara 22 procent av kvinnorna gör det. På pensionsdagen visar statistiken att männens pengar har vuxit mer.

Det kan också finnas en risk i den lilla risken. Då kanske du får så låg avkastning att det inte täcker för inflationen! Som bankkonto idag, med nollränta. Är du en försiktig general så välj en medelväg, våga ta risk/chans med en del av pensionspengarna och var försiktig med resten.

Tjejer, nu tar vi tag i detta!
Vet du hur mycket pengar du har i pensionssystemet? Hur stor del av det får du styra över själv? Kan det motsvara en lyxresa långt bort? En ny bil? En fin villa? Guld och gröna skogar?

  • Ta reda på värdet av dina pensionspengar på minpension.se och sätt det i relation till sådant som betyder något för dig. Det är pengar som du en dag ska leva på.
  • minpension.se kan du också se om du har valt fonder eller en försiktig traditionell förvaltning med ränta. Vad passar dig, behöver du ändra?
  • Boka en rådgivning hos Lärarförsäkringar för att bena ut vad som passar dig.
  • Gå en grundkurs i pension, Lärarförsäkringar ordnar kostnadsfria webbutbildningar varje månad, 30 minuter. Anmäl dig här.
  • Se filmen ”Rita ritar fondkurvor”. Det enklaste enkla om fonder på 2,5 minuter.

Länkar till undersökningar
Sifo undersökning på uppdrag av Swedbank och sparbankerna, pressmeddelande i mars 2019:
Fyra av tio kvinnor oroliga för pensionen

Novus undersökning på uppdrag av Movestic Liv & Pension, juni 2019:
Svenskarnas sparande och pension 2019

Sifo undersökning på uppdrag av PTK, pressmeddelande i juli 2017:
Tilltro eller misstro – Pensionssystemet ur kvinnors perspektiv”4

Skrivet av

Rita Roos

2020-03-08
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *