40 procent av alla gravida använder bilbältet fel

Fyra av tio gravida använder bilbältet fel. Det framgår av en ny Studie genomförd av vår samarbetspartner Folksam tillsammans med Stiftelsen Chalmers Industriteknik. Studien visar att det finns en stor okunskap om hur bilbältet ska användas under en graviditet.

Enligt Studien använder nästan alla bilbälte, men nära 40 procent använder det felaktigt. Vid en krock kan detta få förödande konsekvenser för både kvinnan och det ofödda barnet.

– Säkerhetsbältet är det absolut viktigaste skyddssystemet och minskar risken att omkomma vid en kollision i personbil med ca 50 procent, så även för gravida. Som gravid är det extra viktigt att tänka på hur du sätter på dig bältet så att både du och det ofödda barnet skyddas optimalt säger Helena Stigson, forskare på Folksam, i en artikel på Folksams nyhetsrum.

Studien visar att majoriteten av kvinnorna (84%) använder bilen varje dag eller några gånger i veckan. Det innebär att gravida ofta utsätter sig för en förhöjd risk att skadas eftersom felanvändningen är stor.

Så använder du bilbältet rätt
Den vanligaste felanvändningen enligt undersökningen är att placera diagonalbältet, den övre delen av bältet, felaktigt över bröstkorgen och magen. Diagonalbältet ska dras vid sidan av magen, över bröstkorgen mellan brösten och mitt på skuldran. Bältet får inte glida ut över axeln och ska sitta så nära kroppen som möjligt. Det är viktigt att höftbältet dras under magen och att det dras åt över höften så att det inte glider upp över magen. Säkerhetsbältet är designat för att fånga upp och fördela belastningen över kroppen vid en krock och om det används felaktigt kan både kvinnan och det ofödda barnet skadas.

Länkar
Här kan du läsa rapporten – Bilbältesanvändning gravida

Skrivet av

Sandra Wik

2021-03-08
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *