65 är väl ingen ålder

Det här inlägget handlar om den gamla vanan att tänka på 65 år som en fastspikad pensionsålder. Det handlar också om att det är dags för nya vanor, numera väljer vi själva ålder för pensionering.

Tidigast
Om du har ett stort, jag menar stort, eget sparande kan du naturligtvis bli pensionär vid 35 år, men realistiskt sett behöver de flesta komma åt sin allmänna pension för att få livet att gå runt.

Tidigast uttag från allmän pension:
Född 1958 eller tidigare: från 61 år
Född 1959-1960: 62 år
Född 1961-1962: 63 år
Född 1963 eller senare: 64 år

Där har du det. Ingenstans står det att du måste gå i pension vid prick 65 år! Du väljer år och månad för uttag. Det här flexibla systemet passar extra bra för pedagogiska yrken som bygger på terminer – jobba terminen ut, sedan bli pensionär.

Senast
Egentligen finns det ingen övre åldersgräns för uttag av den allmänna pensionen. Redan idag har du laglig rätt att jobba kvar på ditt ordinarie arbete till 68 år, med höjningar i framtiden. Så länge du lever på lönen behöver du inte ta ut pensionen.

Varför så mycket prat om 65 år?
Det fanns en tid då den lagstadgade pensionsåldern var 65 år. Spökar den föreställningen kvar ännu? Sedan mitten av 1990-talet har dock den allmänna pensionen ingen formell pensionsålder – efter att ha uppnått den tidigaste möjliga uttagsåldern startar du utbetalningen när det passar dig.

Vissa tjänstepensioner kan ha kvar en planerad pensionsålder vid 65 år, men de kan både tas ut tidigare eller senare. Är det kanske planeringen som fastnar på näthinnan och gör att vi stirrar oss blinda på den åldern?

Informationen om våra pensioner på minpension.se visar standardmässigt pensionsnivån från 65 år. Kom ihåg då att det bara är en planering, ett riktmärke som du själv kan ändra på för att göra nya prognoser.

Drömmar och verklighet
Många drömmer om tidig pensionering men inser senare att det där med jobbet har sina fördelar! Kollegor, stimulans, att göra något viktigt – och lönen så klart. Några kan bli lite rädda för att inte ha någonting att göra efter ett aktivt yrkesliv.

Senior arbetskraft – en växande skara
För dem som kan och vill vara kvar länge i arbetslivet är det viktigt att hitta arbetsgivare som ser positivt på senior arbetskraft. Visst, rätten att vara kvar på ordinarie arbete finns, men om du nu skulle vilja söka ett nytt jobb vid, säg, 60 års åldern? Är det lätt att komma på intervjun då?

För att få en mer inkluderande och åldersoberoende arbetsmarknad tillsatte regeringen 2018 en delegation för senior arbetskraft. Delegationen ska motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för att bättre ta tillvara äldres erfarenhet och kompetens.

På deras webbplats finns mycket intressant läsning i ämnet, bland annat om chefers attityder till sina äldre anställda eller om att 70 är det nya 50.

Längs den långa vägen mot pension
1) Spara själv till pensionen, helst under hela yrkeslivet
Ju mer du sparar desto större möjlighet har du att sluta tidigt eller gå ner i arbetstid längre fram – om du verkligen vill.
2) Jobbet är inte allt
Ha egna intressen, olika, även sådana som kommer att passa ditt äldre jag med ont i knäna eller någon annan krämpa.
3) Prata med ett pensionsproffs! Ju tidigare desto bättre
Ditt fackförbund har en värdefull medlemsförmån: pensionsrådgivning.
Klicka här för att boka tid med en rådgivare hos Lärarförsäkringar. Gör det!

Skrivet av

Rita Roos

2020-11-16
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

2 kommentarer

 • Ulla K says:

  Det låter som om nuvarande regler är en förbättring och det är mer flexibelt. Men tidigare kunde alla välja att gå i pension redan vid 61 år om jag inte är fel informerad. Så det nya systemet innebär en förändring då ingen utöver dem som är födda 1958 eller tidigare kan göra det numera.
  Personligen är jag född 1965 och hade tänkt göra det men är nu tvungen att jobba tills jag är 64 år.

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Ulla!
  Det stämmer, tidigare kunde man ta ut allmän pension från 61 år. Höjningen av pensionsåldern skedde ganska nyligen, 1 januari 2020. Anledningen är i grunden positiv: Vi håller oss friska och lever längre än tidigare. För att pensionspengarna ska räcka hela det långa livet höjdes därför pensionsåldern.

  Självklart är det tråkigt om man inte vill fortsätta arbeta till exempelvis 64 år. Det man kan göra idag är att genom eget sparande finansiera en tidigare pensionering, eller se över möjligheten att jobba deltid som senior.
  / Rita, Lärarförsäkringar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *