Alla hundar reagerar olika på ensamhet – viktigt att ha en plan

En ny vardag väntar för alla hundar som har vant sig vid att ha någon familjemedlem hemma om dagarna under pandemin. För många valpar som har skaffats under den här perioden blir situationen kanske till och med helt ny. I ett pressmeddelande lyfter vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar att det är viktigt att varje hundägare har en plan för den nya vardagen. 

Hundar är sociala djur och de allra flesta trivs bäst i sällskap med människor. En vuxen hund får lämnas ensam i max sex timmar innan den måste rastas, men det bör ske oftare än så. Äldre, sjuka eller unga hundar bör inte heller lämnas ensamma så länge och valpar som är under fyra månader får endast lämnas ensamma korta stunder.

Så lyder bestämmelserna. Men varje hund är unik och därför är det viktigt att du tillgodoser din egen hunds individuella behov för att minska risken för skador, sjukdomar och för att den inte ska må dåligt psykiskt.

Att lämna en hund ensam kan leda till ökade skaderisker
– Hundar som visar tecken på oro och lämnas ensamma riskerar att utveckla ensamhetsfobi. Det kan göra att hundens stressnivåer ökar vilket kan leda till högre infektionsrisk och följdsjukdomar. Att lämna en orolig hund ensam hemma kan också leda till ökade skaderisker då den kanske reagerar med att tugga sönder och svälja saker hemma, säger Linnéa Stålhandske, skadechef affärsområde Sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

Att redan ha planerat för hundens nya situation när återgången till arbetsplatsen börjar är därför viktigt. Många använder sig av hunddagis, dagmatte eller hundvakt för att lösa vardagen.

Länkar
Klicka här för att läsa hela pressmeddelandet från Sveland Djurförsäkringar

Skrivet av

Sandra Wik

2021-09-24
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *