Är fondsparande något för dig?

Vi kan konstatera att 2013 var ett bra år för sparare i fonder och därmed också för sparare i försäkringar med fondförvaltning.  Snittuppgången för fonder som marknadsförs i Sverige var 12 %. Även för Lärarfonderna var det ett positivt år, Lärarfond 21-44 hade en avkastning på 25 %, Lärarfond 45-58 17,5 % och Lärarfond 59+ 7,4 %.

Att Lärarfond 59+ har en mer blygsam avkastning än de övriga Lärarfonderna ligger i linje med vad man kan förvänta sig av en fond med den placeringsinriktningen. Tanken med Lärarfond 59+ är ju att den inte heller ska minska så mycket i värde under sådana tider då fondmarknaden inte går bra. Med en fond med en sådan försiktighet kan man vanligen inte förvänta sig en kraftig uppgång ens när fondmarknaden går mycket bra. Den som sparar i fonden 59+ sparar på kort sikt och då är det viktigt att svängningarna inte blir alltför stora.

Viktigt att generellt komma ihåg när man sparar i fonder är att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Kapital som sparas i fonder kan både öka och minska i värde.

Våra rådgivare jobbar både med sparande i försäkringar med fondförvaltning och med sparande i försäkringar med traditionell förvaltning. Det sistnämnda är en trygg förvaltningsform där du inte tar några risker med det insatta kapitalet.

När man ska spara är det viktigt att välja ett sparande som är passande utifrån den vilja man har att ta risk, den erfarenhet man har av placeringar och den tid man ska spara. Om man tycker att det är svårt att välja ett sparande som är passande går det utmärkt att boka en rådgivning hos oss. Inför en rådgivning är det bra om du svarar på frågorna i vårt frågeformulär. Svaren på frågorna behövs för att vi ska kunna avgöra vad som passar dig.

Skrivet av

Therese Fredriksson

2014-01-30
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *