Är pension en lotterivinst?


Att vara en vinnare, det vore väl fint! Det här inlägget handlar om hur man ser på pengar beroende på hur man får dem. Det handlar om att känna sig som en vinnare eller en förlorare.
 

“Jag vann!”
Jag minns när min svägerska vann 10 000 kronor på en lott. Det var länge sen, men i familjen pratar vi fortfarande om det. Hon berättar gärna hur det hela gick till, vilken otrolig överraskning det var och hur glad hon blev. Hon vet exakt vad hon gjorde med pengarna.Har du vunnit något någon gång? Kommer du ihåg vad du gjorde med vinsten? Blev du glad till att börja med? Vinner man något plötsligt och oväntat så blir det en positiv överraskning och då brukar man också veta vad man gör med vinsten.

Osynliga pengar
Men hur blir det om man får pengar, utan att faktiskt få dem i handen? Utan att se dem genom att någon annan gör insättningar under en lång tidsperiod. Kan man känna även det som en vinst – eller uteblir glädjen när överraskningsmomentet är borta? Precis så blir det för många med tjänstepensionen.

Arbetsgivaren sätter in pengarna, vi får dem inte i handen. Vi får information, som för vissa kanske upplevs som tråkig, om hur stora insättningarna är. Vi informeras om vilka val vi kan göra för pengarna – och det tycker många bara är jobbigt.

Åren går, summorna blir större. Det är värdefulla pengar i det framtida pensionärslivet, men det kan vara lätt att tappa kontrollen över dem. Allt som oftast vet vi inte ens var de finns. Hos en bank? Vilken? Hos ett försäkringsbolag? I fonder? Hur mycket? Är de helt borta kanske? Lugn. Tjänstepensionspengarna försvinner inte bara för att vi själva inte vet vad som händer med dem.

Att känna sig som en vinnare
Visst vore det så mycket roligare att se tjänstepensionen som en oväntad vinst, något att vara glad över och ta väl hand om. Gulla med pengarna i stället för att låta dem ligga någonstans på ett okänt ställe.

Fackförbunden har stridit och drivit frågan om tjänstepension. Insättningarna har höjts och avgifterna har sänkts. Arbetsgivarna betalar in men det är dina pengar utöver lönen. Så tjänstepension handlar verkligen inte om något lotteri, det är en säker vinst för alla som har det.

Att styra eller vara på drift
Och så har vi premiepensionen, den mindre delen i den allmänna pensionen där man väljer fonder. Många tycker att där, ja där är det verkligen ett lotteri. Och så kan det ju bli om man lämnar pengarna vind för våg…

Fonderna får ett nytt värde varje dag, det kan gå upp och ner. Här är det den långsiktiga utvecklingen som spelar den största rollen. Är du kapten över skutan eller driver du med vindarna? Att ta eget ansvar och åtminstone bara känna till sina fondval motverkar lotterikänslan.

Du mår bättre av att veta än att inte veta
Det är lätt att ta reda på hur mycket pengar du har pensionssystemet samt att se vilka fonder du har:

1) Logga in på minpension.se
2) Under fliken ”Intjänad pension” visas varje pensionsdel för sig:
• allmän pension
• tjänstepension
• privat pension

Om du märker att du inte riktigt har koll och att det lika gärna kunde ha handlat om ett lotteri – ja då är det hög tid att boka rådgivning hos Lärarförsäkringar. Det är en del av dina medlemsförmåner helt enkelt. Det är också en vinst!

Hur stora belopp handlar allt detta om?
Tjänstepension
Variationer finns, men det är mycket vanligt med insättningar på 4,5% på lönen:
• med en månadslön på 30 000 kr blir det ca 16 500 kr/år
• med en månadslön på 35 000 kr blir det ca 19 200 kr/år

Premiepension
Samma insättning för alla, 2,5 % på lönen:
• med en månadslön på 30 000 kr blir det ca 9 150 kr/år
• med en månadslön på 35 000 kr blir det ca 10 700 kr/år

Tips och användbara länkar

Skrivet av

Rita Roos

2019-05-06
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *