Är pension ett olycksfall?

Olycksfall definieras som en plötslig oförutsedd händelse – som dessutom drabbar någon illa. Det vore ju synd att se på pension som någonting sådant. Det här inlägget handlar om det fina med att planera i tid och vara förberedd när omställningen från arbete till pension kommer. Det handlar om att pensionen inte ska bli en olycka utan lycka!

Vi är inte evigt unga
Faktum är att vi alla blir äldre för var dag som går. Visst är det vackert att leva i nuet och njuta av var dag som går, men det behöver inte hindra från att planera för morgondagen också. Det kanske till och med kan finnas lite njutning i själva planeringen.

Gör pensionen till något att se fram emot
Tid. För många är tid lika med lyx. Att inte behöva stressa, att rå över sin egen tid. Kanske vi tänker på rika arvtagerskor, konstnärer och författare eller på en familj som sålt allt här hemma och dragit iväg på en världsomsegling. Lägg till en pensionär på den listan!

Den stora plussidan med att vara pensionär är att du äger din tid. Då blir det viktigt med olika intressen att fylla pensionärslivet med. Äntligen har du tid att göra det du bara älskar!

När du väl vet vad du gillar att göra vet du också vad det kommer att kosta. Se till att ha pengar så det räcker när du når pensionsdagen. Det mesta går att lösa om du har, säg, några årtionden på dig.

5 tips:
1.
Avsätt tid för att skapa en skön dröm om din blivande pensionering
– Det är tillåtet att dagdrömma om pensionen, gör det! Som ung kan det vara på semestern när solen skiner, livet leker och du kan blicka långt fram i tiden. Med åldern får du pyssla om din drömpensionär oftare, lägg till åtminstone födelsedagarna!

– Gör inte en ängslig bild, utan en som är full av det sköna: musik, läsande, trädgård, byggprojekt, fotografi, en och annan resa, tågluff, kanske barnbarn, träning på dagtid (inte på kvällen redan trött efter jobbet), bad när solen behagar visa sig, skidor och vinterpromenader i dagsljus… Frukost i lugn och ro.

2. Avsätt tid för att sköta om dina pensionspengar
– Krasst, världsligt, nödvändigt. Det här gör du för att boosta din drömpensionär! Tips på tillfällen: vid födelsedagen, när du deklarerar, på semestern (när det regnar), före jul (kan du ge dig själv pensionspengar i julklapp?).

– Ta väl hand om de pensionspengar som någon annan betalar in åt dig. Rent konkret är det premiepensionsdelen i den allmänna pensionen samt tjänstepension. Ta hjälp av en rådgivare. Extra viktigt om du inte kan spara själv.

3. Spara själv, helst under hela yrkeslivet
– Ta hjälp av en rådgivare för att hitta ett sparsätt som passar dig. Klicka här för att se lediga tider och boka.

– Finns det möjlighet till någon affär/försäljning eller liknande som ger pengar till pension?

4. Gör en pensionsprognos på minpension.se
– Med mindre än 10 år kvar till pension börjar prognosen landa rätt nära sanningen. Hur mycket får du att leva på?

– Provpensionera dig ett tag och spara mellanskillnaden mellan lön och pension. Hur är det att leva på den inkomstnivån? Behöver du ändra din livsstil eller ditt sparande?

5. Sköt om dig själv och din hälsa
– Jag är bara en pensionsrådgivare, går inte närmare in på detaljerna här. Men hälsa är viktigt, för ung och för gammal.

Lyckan kommer, lyckan går – lycklig den som lyckan får!
Så går åren och i bästa fall vårdar du din dröm – och dina pengar! Pensionen kommer som en förutsedd välplanerad händelse och du drabbas av glädje, frihet, förväntan. Du har levt så här länge och verkar få göra det ett tag till. Nu blir det nya ränder i livets trasmatta – är inte det en lycka?

Skrivet av

Rita Roos

2020-05-08
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *