Årsbesked: din allmänna pension

Varje år, i februari eller mars, kommer ditt orange kuvert som innehåller ett årsbesked från Pensionsmyndigheten per post eller digital brevlåda. Där kan du bland annat se hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna pension och som pensionär se sitt utbetalningsbesked. Nedan kan du läsa mer om vad du får för information i det orange kuvertet.

Få koll på dina pengar
Rent allmänt är det bra att ha ett hum om sina egna pengar, så även pensionspengar. Det orange kuvertet är en slags årsredovisning över din allmänna pension och vad som hänt med pengarna under 2019.

Se hur mycket pengar som finns reserverade för dig hittills
Det har gjorts ännu en ny reservation av pengar för dig – hur mycket kan vara intressant att veta. Den årliga reservationen hänger ihop med din inkomstnivå. Den allmänna pensionen består av två delar och du har pengar i båda. En större summa finns i den delen som kallas inkomstpension och i den gör man inga egna val. En jämförelsevis mindre summa i premiepensionsdelen där man kan välja mellan olika fonder.

Om du får mer eller mindre pengar
En del av pengarna finns dessutom i fonder – vilka då? Går det bra för just dina fonder? Vem valde dem och när? Passar de dig?

Medlemsservice: vi på Lärarförsäkringar hjälper dig
Kom ihåg att ditt orange kuvert endast handlar om den allmänna pensionen. Din tjänstepension och eventuellt eget sparande finns inte med där. Vill du veta mer om hela din pension kan du boka en kostnadsfri rådgivning. Det är en del av din medlemsservice hos Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund. Under rådgivningen kan du tillsammans med rådgivaren gå in på vad som gäller specifikt för dig och vilka val du kan göra. Se lediga tider och boka här 

Mer information: Orange kuvert, Pensionsmyndigheten
Se alla pensionspengarna samlade på ett ställe: minpension.se

Skrivet av

Sandra Wik

2020-02-04
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *