Bedragare i farten – riktar sig till pensionärer

Det har poppat upp flera bluffsajter som hävdar sig kunna hjälpa pensionärer att få mera i pension eller att få högre bostadstillägg.

Aktörerna har olika namn som City Pension, Livia Pension, Pensionsförmedlingen och Pensionsförening. I vissa fall har de även bytt namn. De annonserar ibland på Facebook och påstår sig ha ett samarbete med Pensionsmyndigheten. Det är falskt och syftet är alltid det samma: att komma åt pensionärens kontouppgifter och länsa kontot.

Pensionsmyndigheten har gått ut med en varning

Så här gör bedragarna:
• Bedragarna får personen att på nätet lämna ut känslig information som personnummer, bankkontonummer och telefonnummer.
• Därefter ringer de upp och ber vederbörande att starta sitt BankID med bankdosa, då man inte ser var man loggar in (med mobilt BankID eller BankID i datorn skulle man se var man logga in).
• Inloggning sker då i smyg mot bedragarens konto och pengarna förs över dit.

Pensionsmyndigheten varnar därför att använda någon form av bankdosa eller e-legitimation i kontakt med City Pension, Livia Pension, Pensionsförmedlingen, Pensionsförening eller någon annan aktör du inte litar på.

Har du frågor kring din allmänna pension, om du vill ansöka om pension eller andra förmåner som handläggs av Pensionsmyndigheten ska du vända dig direkt till Pensionsmyndigheten.
Som medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund kan du även boka en kostnadsfri pensionsrådgivning med någon av Lärarförsäkringars certifierade pensionsrådgivare. Boka en tid som passar dig här.

Skrivet av

Rita Roos

2019-11-14
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *