Det orange kuvertet på väg till dig!

Dagens pensionssystem innebär att det avsätts 18,5 procent av din årslön (upp till 7,5 ibb) till den allmänna pensionen. Under perioden 31 jan tom 15 mars skickas det orange kuvertet ut från Pensionsmyndigheten. Det orange kuvertet innehåller uppgifter om den allmänna pensionen. Du kan läsa mer om innehållet i det orange kuvertet på pensionmyndighetens hemsida.

Storleken på den allmänna pensionen påverkas bl.a. av hur mycket du jobbar, hur länge du du kommer att ha jobbat när du går i pension och din lön. Den allmänna pensionen delas upp i inkomstpensionen (16 %) och premiepensionen (2,5 %). Premiepensionen kan du dessutom påverka genom att välja vilka fonder som din premiepension ska placeras i. Premiepensionens storlek beror sedan på hur de olika fonderna som du har valt utvecklas.  

Om man inte gör något val för sin premiepension kommer premiepensionen att placeras i en fondportfölj som heter AP7Såfa.

Om du vill välja dina premiepensionsfonder själv men tycker att det känns svårt att veta vad du ska välja så finns det ett mycket bra verktyg som du kan använda dig av för att få vägledning. Verktyget heter premiepensionslotsen. Premiepensionslotsen ber dig svara på några frågor och visar sedan vilka fonder som passar dig.

Ditt premiepensionval gör du på pensionsmyndighetens hemsida. Du behöver en kod eller e-legitimation för att göra ditt val. Du kan beställa en kod på pensionsmyndighetens hemsida.

Lycka till!

Skrivet av

Therese Fredriksson

2011-02-10
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *