En genomsnittlig pension – hur mycket är det?

Många som börjar närma sig pensionsåldern gör pensionsprognoser för att se vad man har att leva på då. Det här inlägget handlar om genomsnittliga pensionsnivåer och även lite om skatter. Det handlar om att kunna jämföra sig med andra samt om viss uppmuntran till eget sparande.

En genomsnittlig pension i Sverige 2019
Cirka 17.900 kronor i månaden före skatt, det var den genomsnittliga pensionen i Sverige förra året enligt en uppskattning från Pensionsmyndigheten. I det ingår allmän pension och tjänste­pension, inte eget sparande.

Den allmänna pensionen är alltid livsvarig, om du så blir över 100 år gammal.

Tjänstepension kan du välja att ta ut på en bestämd tid, temporärt, som det heter. Då kan du få en högre pension i början för att trappa ner senare. 5 år är den kortaste tiden du kan välja. När den temporära tiden har gått ut har du fått alla dina pengar och det finns inget mer att betala ut för resten av livet – om livet skulle visa sig bli långt… Väljer du långa, kanske livslånga, utbetalningstider för tjänstepensionen får du mindre per månad, men pengarna räcker längre.

Skillnader mellan landsdelarna
Det finns en del regionala skillnader i pensionsnivåer. Stockholm toppar ligan med i genomsnitt 19.100 kronor per månad före skatt. I Gotlands län är motsvarande siffra 16.500 kronor.

Den här typen av skillnader väcker kanske många tankar om levnadskostnader och livskvalité. Är pengar allt?

Känner du till vad mer du har rätt till?
Visar det sig att din pension blir låg kan du ha rätt till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Bostadstillägget är inkomstprövat – är pensionen låg kan du ansöka. Pensionsmyndigheten prövar vad som är ”låg” pension och då spelar även boendekostnaden roll. Däremot spelar det ingen roll hur du bor: hyresrätt, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller något annat. Bostadstillägget är skattefritt.

Även äldreförsörjningsstöd kan bli aktuellt om du har låg pension eller ingen pension alls. Det stödet garanterar då en skälig levnadsnivå.

Och så dessa skatter
All pension är skattepliktig inkomst. Så enkelt skulle man kunna uttrycka det. Men riktigt så enkelt är det inte eftersom olika typer av pensioner beskattas på olika sätt. Dessutom varierar skatten mellan olika åldrar!

Vi börjar med det krångligaste, den allmänna pensionen:

 • Beskattning enlig skattetabell i hemkommunen
 • Skatten är högst för åldrarna 65 år eller yngre. Den blir lägre från och med det året då man fyller 66 år eftersom grund­avdraget i deklarationen då blir högre.

 

Tjänstepensioner och privat pensionssparande:

 • Schablonskatt 30 procent

Privata pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande (IPS) räknas som skattepliktigt eget pensionssparande. Dessa var vanliga, avdragsgilla sparformer fram till 2015. Då togs avdragsrätten bort så därefter har det inte varit förmånligt att spara på dessa sätt.

En glad pensionär
Att vara en glad pensionär har nödvändigtvis inte med pengar att göra, men med hjälp av eget sparande under arbetslivet har du en större chans att bli en gladare pensionär! Vilka sparalternativ som gäller idag, hur mycket kan det vara vettigt att spara och mycket annat kring pensioner kan du få reda på genom att boka en rådgivning hos Lärarförsäkringar. Om du hellre vill få hjälp med att göra och tolka pensionsprognoser kan du boka pensionsplanering. Båda tjänsterna är en kostnadsfri medlemsservice för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Mer läsning
Tips för att planera inför pension – pensionsmyndigheten.se
Gör en pensionsprognos på minpension.se
Frågor och svar om skatt och pension – minpension.se
Pension och skatt 2020 – minpension.se
Skatteverket kan du se vilken skattetabell som gäller för dig

Skrivet av

Rita Roos

2020-01-14
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

8 kommentarer

 • Birgitta Renbjer says:

  Tack för info om snittpensionen. Skulle dock vara mer intressant om ni kunnat plocka ut snittet för lärare.
  Det är ju först då man kan förstå om man ligger rätt med den låga pension man får.

 • Stina Asplund says:

  Hej!
  1. Om jag börjar jobba igen heltid vad händer med min pension, är pensionerad sedan 2016?
  2. Förlorar jag skattemässigt på att börja arbeta igen och samtidigt ta ut min pension. Har jag rätt till båda inkomsterna?
  3.Om jag arbetar heltid kommer jag att höja min framtida pension?
  ,

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Stina!

  1. Du får nya insättningar till din allmänna pension om du har en löneinkomst, inga åldersgränser. Eventuellt kan du även få insättningar till din tjänstepension när du jobbar.
  Insättning till tjänstepension,
  kommunal anställning: till 67 år
  statlig anställning: till 65 år
  privat anställning: till 65 eller 67 år, prata med din arbetsgivare.

  2. Jag har lite svårt att tolka frågan. Arbets- och pensionsinkomsterna beskattas olika p.g.a. olika grundavdrag och jobbskatteavdrag. Om du med att förlora skattemässigt menar att du kanske får betala statlig skatt (s.k. marginalskatt) så går den gränsen i år vid en årsinkomst på 523.200 kr.

  3. Ja.

  /Rita

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Birgitta!

  Tyvärr känner vi inte till någon statistik som visar pensionsnivåer för just lärare. Ett av problemen med att försöka göra den typen av statistik är att alla inte har samma yrke hela livet.

  /Rita

 • Anita Collin says:

  Hej!
  Själv är jag döv har frågor om pensionsförsäkring,
  Så undrar jag bör ändringar? Eftersom livförsäkring och hemförsäkring har väl rätt till ner sänkning priser ?? Eller eventuellt ändring?
  Kan du ger mig tips?
  Min pension starta den 1 Juni 2020.

  Med vänlig hälsning, Anita Collin

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Anita!
  Jag rekommenderar att du kontaktar oss via e-post genom mejlformuläret som du hittar här: https://www.lararforsakringar.se/kundservice-inloggad/

  / Sandra

 • Peter. Elofsson says:

  Hej. Mitt. Namn. Är. Peter. Elofsson , 67. År. Ej. Ännu. Tagit. Ut. Pension. Skulle. Vilja. Veta. Hur. Mycket. Blir. Kvar. I. Pension. / Månad. Efter. Skatt. Om. Jag. Tar. Ut. Den. Fr. Om. 1921 O1. 01 ? Avser. Tjänstepension .

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Peter!
  Jag rekommenderar dig att boka en tid för pensionsrådgivning eller planering av pensionsuttag. Då kan våra rådgivare eller planerare hjälpa dig med dina frågor. Du bokar enkelt en tid via vår webb på länken, https://www.lararforsakringar.se/pension–sparande/boka-radgivning/
  / Sandra, Lärarförsäkringar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *