Ett år sen stormen Alfrida – så förebygger du skador vid storm


För ett år sen i början av januari drog stormen Alfrida in över Sverige och närmare 100.000 abonnenter blev strömlösa. Här har vi samlat tips och råd, från vår samarbetspartner Folksam, på hur du förebygger skador om det skulle bli storm.
Tips för att förebygga skador vid storm:
  • Fönster och dörrar – håll dig inomhus och riskera inga liv
  • Bil – undvik resa med bil. Kontrollera om det finns risk för fallande träd där bil är parkerad
  • Båt – se över förtöjningar och lösa föremål. Står båten på land så kontrollera att kapell eller presenning är väl fastsatt
  • Flytta lösa föremål inomhus – saker ute ska vara ordentligt fastsatta på plats. Använder du presenning så kontrollera att den är ordentligt fastsatt
  • Markiser – dra in i bottenläge
  • Strömavbrott – är avbrotten långa så se till att du har mat, ficklampa och värmekälla
  • Flaggstång – är den gammal och i dåligt skick, lägg ner den

 

Strömavbrott under vintern
Se till att ha en radio, ficklampor och batterier. En laddad powerbank är också bra att ha så du kan ladda mobiltelefonen.

– Värme
Använd bara ett rum, klä dig i flera lager och använd filtar och mattor på golvet som isolering. Stäng dörren till det rum du använder. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen. Kaminer, kakelugnar och öppna spisar kan, förutom att plocka fram stearin- och värmeljus, ge välbehövlig extravärme. Tänk på att inte elda för mycket för att inte få för hög rökgastemperatur, inte mer än två till tre kg per timme. Var även noga med att aldrig elda eller ha levande ljus när du sover eller lämnar rummet.

– Rädda maten och tappa upp vatten
Lägg in mat som kan bli dålig i frysen och håll den stängd för att också upprätthålla kylan i frysen. Tappa upp vatten i flaskor. Har du inte tillgång till vatten, så går det att hämta hushållsvatten på till exempel bensinmackar, idrottshallar och hos brandkåren.

– Undvik frysta vattenledningar
Vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar, vilket kan orsaka vattenskador. Öppna köksskåp och andra utrymmen som vetter mot yttervägg och där det går vattenrör för att minska risken för frysning.

– Stäng av elektriska apparater samt alla element
Om allt är igång när strömmen kommer tillbaka finns det risk att elnätet blir överbelastat och att nytt strömavbrott uppstår. När strömmen väl är tillbaka, börja med att sätta igång några apparater åt gången.

Mer information
Folksam
Krisinformation.se

Skrivet av

Sandra Wik

2020-01-14
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *