Extra uppsikt över hunden mellan den 1 mars och 20 augusti

Glöm inte att du måste hålla extra uppsikt på din vovve mellan den 1 mars och 20 augusti. Koppeltvång är till för att skydda vilda djur som får ungar under denna period. Men vad innebär egentligen koppeltvång och var får din hund vara lös? Nedan har vi samlat information från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar om vad som gäller.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter så ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där de kan driva eller förfölja vilt. Hunden måste inte vara kopplad, men kontrollen över hunden ska motsvara ett osynligt koppel. Med andra ord så måste den omedelbart lyda när du kallar på den.

– Få hundar klarar av att vara utan koppel i naturen. Om det dyker upp en kanin några meter framför är det svårt för hunden att motstå frestelsen att jaga den. Men om man inte håller koll på sin hund och den ställer till skada, riskerar man böter. Som hundägare är du alltid ansvarig för de skador som hunden orsakar. Se därför till att koppla hunden, säger Christine Ehrlander, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Reglerna för hunden kan skilja sig åt beroende på vilken kommun du bor i. Som hundägare är du skyldig att känna till vilka lagar som gäller. Om du behöver information om vad som gäller där just du bor kan du kontakta din kommuns Miljö- och Hälsoskyddskontor.

Tips: Gå fint i koppel
I filmklippet får du tips på hur du får din vovve att följa dig och gå fint i koppel.

 

Skrivet av

Sandra Wik

2020-02-25
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *