Folksam: svagt skydd för efterlevande – barnfamiljer med höga lån särskilt utsatta vid dödsfall

baby-feet-402844_640
Om man har barn och höga bostadslån är det hög tid att se över efterlevandeskyddet. För trots ökad privat skuldsättning, kraftigt ökade bostadspriser och urholkade pensioner så har stödet vid dödsfall inte följt utvecklingen. Det visar den tredje delrapporten i Folksams undersökning Välfärdstendens, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Hur klarar familjen ekonomin vid dödsfall? Det är något man kanske helst inte vill tänka på. Men om det värsta skulle hända och någon i familjen dör så kan det få stor påverkan på ekonomin. Enligt Folksam har skyddet för efterlevande inte höjts i samma utsträckning som försörjningsansvaret har ökat bland landets löntagare.
– Ett dödsfall i familjen kan innebära en ekonomisk smäll som dessutom kommer mitt i sorgearbetet. Det är självklart att vi engagerar oss i frågan eftersom den berör många av våra kunder, och särskilt utsatta är barnfamiljer med höga bostadslån. Mitt råd är att se över efterlevandeskyddet, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam.

Den ekonomiska smällen vid dödsfall dämpas något av det statliga efterlevandeskyddet som omfattar alla som bor i landet. Därutöver har de flesta på arbetsmarknaden även ett efterlevandeskydd som är kopplat till sin anställning – dels en tjänstegrupplivförsäkring (TGL), dels ett skydd som är inbakat i tjänstepensionen i form av efterlevandepension och återbetalningsskydd.

Lägst ersättning får de löntagare som inte omfattas av kollektivavtal. Uppskattningsvis gäller det cirka 500 000 av landets 4,4 miljoner löntagare. Oftast är deras efterlevandeskydd bara hälften så omfattande som för den med kollektivavtal eftersom de saknar grupplivförsäkring och återbetalningsskydd från tjänstepensionen.

Skydd för efterlevande genom Lärarförsäkringars livförsäkring
En livförsäkring skaffar du inte i första hand för din egen skull utan för dina närmaste – de som behöver dig mest. Den kan till exempel göra det möjligt för din familj att bo kvar i huset eller lägenheten om något skulle hända dig. Du väljer själv en ersättningsnivå som passar din livssituation. Från 300 000 som är grundbeloppet till 2 000 000 kronor. Lever du tillsammans med någon är det viktigt att ni har varsin livförsäkring så att ni skyddar varandra, eventuella barn och den gemensamma ekonomin. Därför kan du även medförsäkra make/sambo.
Läs mer om Lärarförsäkringars livförsäkring ›
Läs vårt tidigare inlägg “Hur hög livförsäkring behöver man?” ›
Läs rapporten “Välfärdstendens 2014 Delrapport 3: Trygghet för efterlevande“›

Skrivet av

Paul Karjus

2014-10-31
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *