Försäkringar byggde detta vackra land

Debatten kring vem/vad som egentligen bör tackas för att Sverige är ett så sympatiskt land att leva i har gått hög i många decennier – exempelvis har det lobbats för att det var invandrarna, kullornakapitalismen, vi alla, socialdemokraterna, funkis och så vidare i all oändlighet.

Nu så har dock Lars Fredrik Andersson, ekonomihistoriker från Umeå universitet, tillsammans med kollegorna Magnus Lindmark, Mike Adams och Liselotte Eriksson satt ner foten i ärendet – från forskning.se:

— Vårt viktigaste resultat är att generell ekonomisk utveckling hänger ihop med hur försäkringsväsendet och bankväsendet utvecklas, säger Lars Fredrik Andersson.
Det har att göra med att både hushåll och företag måste känna trygghet för att våga investera och därmed få i gång samhällets tillväxt. Försäkringsväsendet spelade en viktig roll för att skapa den tryggheten.

— Lite förenklat kan man säga att skiftesreformen från 1827 förstärkte det privata ägandet och det ökade antalet brandförsäkringar. Det fick i sin tur igång den finansiella utvecklingen, eftersom brandförsäkringarna skapade ett tryggare klimat att investera i, eftersom det blev möjligt att sätta sina hus och liknande som säkerhet för lån. Det var ett helt nytt sätt att se på och använda tillgångarna.

Den finansiella utvecklingen lägger grunden för investeringar i ny teknik vilket ökar produktiviteten och tillväxten i ekonomin.

Så ifall Victoria nu skulle behöva inspiration gällande kommande valspråk så går det att med koppling till Karl XV:s valspråk använda “Land skall med försäkringar byggas”, och vill hon hellre hedra sin far, Carl XVI Gustaf, så går det ju att använda “Försäkra Sverige – i tiden”. Annars kan även “Trygg nog att leva livet” vara ett tips.

Skrivet av

Martin Strömberg

2011-02-15
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *