Gapet mellan kvinnors och mäns sparande ökar

I en ny undersökning framkommer det att allt fler i Sverige väljer att månadsspara men att spargapet mellan män och kvinnor ökar. I årets undersökning är skillnaden mellan män och kvinnors sparande 581 kronor i månaden jämfört med 506 kronor år 2019. 

– Det är positivt att fler och fler väljer att månadsspara och att både män och kvinnor uppger att de ökat sitt sparande. Vi ser dock att spargapet mellan män och kvinnor ökar vilket på sikt innebär att kvinnor riskerar att gå miste om stora summor över tid, säger Anna-Karin Laurell, chef affärsområde Liv på Folksam.

Skillnaden i mäns och kvinnors sparande har stor effekt på hur mycket pengar som sparats ihop över tid. Det nuvarande spargapet kan resultera i att kvinnor efter 40 år sparat ihop drygt 350 000 kronor mindre än män vid en årlig avkastning på två procent. Vid en årlig avkastning på fyra procent stiger den summan till knappt 550 000 kronor och vid en årlig avkastning på 6,8 procent blir summan drygt en miljon.

­­­– Att tidigt börja månadsspara skapar en ekonomisk trygghet som gynnar alla, inte minst kvinnor. En mer jämlikt sparande skulle inte bara ha stora positiva effekter för den enskilde individen utan även för samhället i stort, säger Anna-Karin Laurell, chef affärsområde Liv på Folksam.

Klicka här för att läs mer om undersökningen

Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av vår samarbetspartner Folksam.

Folksams tips för att minska spargapet
1. Ta ett jämställt ansvar för familj och barn. Detta har en stor påverkan på pensionen. Vab, deltidsarbete och större uttag av föräldraledigheten påverkar pensionen.
2. Starta ett kompensationssparande om din partner jobbar deltid, vabbar mer och tar större del av föräldraledigheten. Se till att den ekonomiska situationen är jämställd för båda inte bara nu men även på sikt. Skriv sparandet som egen egendom så att det inte delas upp vid eventuell skilsmässa.
3. Börja med ett månadssparande och börja i tid.
4. Se över hur du sparar. Kontakta ett pensions- och sparandeföretag som kan ge råd och vägledning utifrån din specifika situation.

Medlemsförmån – Få hjälp av en expert
Som en del av din medlemsservice kan du få hjälp och råd kring de val du kan göra för din allmänna pension och tjänstepension samt med eget sparande till pensionen. Du kan även få hjälp med att spara till annat än pensionen.

Se lediga tider och boka här

Skrivet av

Sandra Wik

2021-10-11
 

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *