Glykol – farligt för husdjur

Glykol är mycket giftigt och för katter och hundar. Ämnet finns bland annat i spolar- och kylarvätska och det behövs inte särskilt mycket glykol för att djuret ska bli dåligt eller till och med dö. Här har vi samlat viktig information, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, som kan vara bra att tänka på för att skydda din fyrbenta vän från att få i sig glykol.

Var uppmärksam på symptom
Symptomen varierar och kan uppkomma från 30 minuter upp till 12 timmar efter förgiftningstillfället. Hunden drabbas av njurskador och kan ha symptom som ökad törst, ökad urinering, vinglighet och kräkningar. Därefter kan hunden tyckas vara på bättringsvägen men efter ungefär 24 timmar upphör njurarna att fungera och hunden blir sämre igen. En del djur visar dock inga symtom alls det första dygnet medan andra dör inom några timmar.

Så undviker du att ditt husdjur får i sig glykol
För att undvika att din fyrbenta vän ska få i sig glykol ska du vara varsam med att låta den vistats i miljöer där kylvätska eller liknande produkter kan förekomma, exempelvis i närheten av garage eller bensinstationer.

Om ditt djur har fått i sig glykol
Om du misstänker att din hund eller katt fått i sig glykol behöver du uppsöka veterinär så fort som möjligt då den behöver akut behandling med dropp. Undvik att själv framkalla kräkning då det kan förvärra läget.

Skrivet av

Sandra Wik

2021-02-10
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *