Gör rätt från början – 3 pensionstips för unga

Det här inlägget handlar om yngre personer och pengar. Det handlar om de pengar som du ska leva på när du inte längre är ung. Ja, precis, det handlar om pension! Och nej-nej, hoppa nu inte vidare till något annat – vill du inte läsa mer så boka bara en rådgivning, så kan vi prata i stället.

Startskottet för pensionsresan går tidigt i livet. Från den dagen du börjar arbeta till den dagen du slutar jobba samlar du på dig pensionspengar på ett eller annat sätt. Bäst att göra det på ett bra sätt!

1) Du har bestämmanderätt
Det finns en hel del pensionspengar som någon annan betalar in åt dig, men du bestämmer vad du vill göra med dem. Vilka pengar det är kan du se längst ner i detta inlägg under “Pensionspengar som någon annan betalar in åt dig”.

Vill du att pengarna ska växa mycket av egen kraft, det vill säga ge hög avkastning? I så fall får du acceptera risken att det kanske inte alltid går så bra som du hoppas, men att det i det långa loppet ändå mest går upp. Välj då aktiefonder och var inte alltför rädd för det där ordet ”risk” för den går hand i hand med ”chans”! Den långa spartiden jämnar ut mellan de goda och mindre goda åren.

2) Spara själv
När du har fått hyfsad ordning på din ekonomi och senast vid si så där 30 års åldern är det dags att pensionsspara. Cirka 4 % av lönen kan vara ett bra rättesnöre och det smartaste är att spara regelbundet varje månad.

Och så återigen, våga satsa på aktiefonder. Det blir säkert både ”ups and downs”, men den långa spartiden är en viktig faktor här. Om kurserna faller en period så får du då en massa nya billiga andelar i din fond!

3) Akta dig för…

  • Långa uppehåll i arbetslivet – inga eller mycket mindre pensionsinsättningar åt dig
  • Långa perioder med deltid – mindre pensionsinsättningar åt dig
  • Arbetsgivare utan tjänstepension – du går helt miste om den pensionsdelen

Naturligtvis finns det mycket mer att säga om vårt pensionssystem. Boka en rådgivning här så guidar vi dig genom det. Du ser dina egna pensionspengar och får råd om hur du bäst hanterar dem.

Pensionspengar som någon annan betalar in åt dig
Allmän pension
Till vår lagstadgade allmänna pension görs det årliga automatiska insättningar (pensionsrätter) i relation till inkomstnivån. Den allmänna pensionen består av två delar: inkomstpension och premiepension.

I premiepensionsdelen kan du själv välja fonder som pengarna placeras i. Utan eget val får du den statligt förvaltade fonden AP7 SÅFA (Statens årskullsförvaltningsalternativ). Insättning till premiepension vid månadslön 30.000 kr: cirka 9.000 kronor per år

Tjänstepension
Tjänstepensioner regleras genom olika avtal, det vanligaste är kollektivavtal. Arbetsgivaren gör antingen månatliga eller årliga insättningar i relation till inkomstnivån. Du väljer själv om du vill ha en låg, men säker ränta eller om du väljer fonder som ger varierande avkastning. Fonderna ger möjligheten att över tid få bättre avkastning än vad den säkra räntan kan ge.
Insättning till tjänstepension vid månadslön 30.000 kr: cirka 16.500 kronor per år.

Skrivet av

Rita Roos

2020-09-30
 

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *