Grattis på tjänstepensionens dag!

Idag är det tjänstepensionens dag! Vi vill passa på att säga grattis till dig som har en arbetsgivare som avsätter pengar till din pension! Tjänstepensionen är ett komplement till den allmänna pensionen. Tjänstepensionen utgör redan idag en viktig del av dagens pensionsutbetalningar men många analyser visar dessutom att tjänstepensionen i framtiden kommer att utgöra en allt större del av det som totalt kommer att vara den framtida pensionen.

Vid byte av arbetsgivare är väldigt viktigt att inte bara titta på vad man får i lönekuvertet utan att också se över så att den arbetsgivaren man byter till gör avsättningar till pensionen. Om man byter till en kommunal arbetsgivare är detta inget man behöver bekymra sig över eftersom kommunala arbetsgivare tillämpar ett gemensamt tjänstepensionsavtal KAP-KL. Avtalet innebär bland annat att det för kommunalt anställda årligen avsätts en summa som motsvarar 4,5 % av lönen till pensionen. Om du tjänar 25 000 kr per månad blir detta ca 13 500 kr under ett år.

Om du jobbar, eller ska börja jobba, hos en privat arbetsgivare är det viktigt att du kollar upp om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Om det finns ett kollektivavtal ingår tjänstepensionen som en del av det avtalet. Om det däremot inte finns något kollektivavtal är det extra viktigt att du tar upp med arbetsgivaren om det ändå kommer att göras avsättningar till din pension. Görs inte detta bör detta kompenseras i lönekuvertet så att du har råd att själv spara till din pension.

Det passade ju alldeles utmärkt att arbetsmarknadens parter för kommun och landsting inför firandet av tjänstepensionens dag presenterade ett arbete som resulterat i en rad fördelar för dig som tillhör detta avtal. Läs mer om förbättringarna i vårt tidigare blogginlägg.

Välkommen att fira tjänstepensionens dag genom att idag ringa oss och prata tjänstepension – få en biobiljett!

Skrivet av

Therese Fredriksson

2011-09-27
 

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Räkna ut din hempremie

Se efter vad en hemförsäkring kostar för dig. Det är din ålder och var du bor som avgör premien.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

2 Trackbacks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *