Gymnasieklass bjöd in vår VD

Vår VD Marika Granström besökte Grillska Gymnasiet i Uppsala för att föreläsa om ledarskap. En klass som studerar sista året på linjen samhälle och beteendevetenskap bjöd in Marika för att ta del av hennes erfarenheter och inspiration som en del i utbildningen.

Skolan ligger strax utanför Uppsalas centrum i ett lugnt och lummigt område. Föreläsningen ska hållas i ett klassrum som ligger högst upp. Längs vägen upp för alla trappor passerar vi elever som spelar pingis vid skolans pingisbord, några har samlats vid några av skolans soffor för att slappna av och umgås innan lektionerna börjar.

En av våra medlemmar Johannes Gustafsson är lärare för lektionen. Han möter upp oss innan vi ska börja. Han är mycket förväntansfull inför föreläsningen och tror att det är bra för eleverna att få träffa människor från näringslivet som delar med sig av sina erfarenheter som ett komplement till det de får lära sig innanför klassrummets dörrar.

Vi är ett lag och vi ska göra det tillsammans
Marika inleder föreläsningen med att dela sin syn på ledarskap och vad gott ledarskap symboliserar.
– Varför behövs en chef? frågar Marika innan hon börjar utveckla sina tankar för eleverna.
Med en drivande och entusiastisk energi förklarar hon vikten av att få andra människor att inspireras, utvecklas och vara med.
– Jag vill skapa ett dream team. Vi är ett lag och vi ska göra det tillsammans! Säger hon bestämt men glatt. Eleverna sitter koncentrerade och lyssnar på Marikas reflektioner och exempel som hon tar upp.
Johannes står längst bak i klassrummet och antecknar flitigt på rummets witheboard. Han skriver upp nyckelord, ritar upp mind maps och figurer utifrån Marikas Powerpointpresentation.

Efter en kort bensträckare avslutar Marika med att dela med sig av några konkreta tips på att utveckla ledarskapet. Hon uppmanar eleverna att utgå från livet och reflektera över hur de själva upplevs. Hon tipsar om att gå med i en stiftelse eller att ställa upp som tränare så att möjligheten att testa sig själv i vardagen ges. Eleverna får också tid att ställa frågor som de tillsammans har sammanställt. En av frågorna Marika får är vem hon tycker är en bra ledare.
– Pia Sundhage tycker jag är ett bra exempel. Hon bjuder verkligen på sig själv och skapar ett bra förtroende svarar Marika.

Innan vi avslutar får alla i klassrummet vända sig om och ta del av Johannes anteckningar på tavlan som en avslutande sammanfattning med tankar och reflektioner kring föreläsningen. Eleverna får sätta punkt på tiden genom att ge sin feedback till Marika. Något som de verkar ha övat mycket på då det var väldigt relevant och genomtänkt feedback.


Madeline Hubinette är en av eleverna som lyssnade på föreläsningen.
– Jag är väldigt intresserad av det här så jag kommer ha stor nytta av detta. Det var mycket energi och mycket vilja reflekterar hon över Marikas föredrag.
Madeline berättar att hon kommer ta med sig tipsen om att gå djupare in på ämnet och undersöka drivkrafterna hos människor då det är något som hon inte tänkt så mycket på tidigare.

Kvitto att vi är på rätt väg
Johannes engagemang för eleverna går inte att ta miste på. Han visar tydligt sitt intresse och sin tacksamhet för att få dela detta med sina elever. Med hjälp av hans anteckningar på klassrummets tavla kunde han knyta ihop föredraget och koppla det till elevernas utbildning. Innan vi på Lärarförsäkringar packade ihop och tackade för besöket fick vi chansen att fråga Johannes om hans synpunkter efter föreläsningen.

Vad är dina reflektioner efter denna föreläsning?
För det första är jag väldigt glad och tacksam för att vi lyckas få hit kompetens och erfarenhet från verkligheten! Glad för att ni tar er tid att dela med er och för att jag ser i elevernas ögon att det lyser när de få höra om ledarskap på riktigt. Tacksam för att Marika kommer hit och på ett engagerat och levande sätt skapar en brygga mellan skolans teoretiska och ibland svävande lärande och verklighetens mer hands-on sätt att hantera situationer och bygga verksamheter. Det blir ett lärande för livet!

Vilken betydelse tror du denna typ föreläsning/besök från näringslivet har för eleverna?
I deras fina feedback efter besöket så framkommer deras önskan om att få veta mer om hur det fungerar ”därute”, men framförallt är det viktigt för dem att känna att deras kompetenser och kunskaper de får här på Grillskas ledarskapsutbildning på många sätt är giltiga och användbara i samhället. Jag hoppas att de känner mer tro på sig själva, och deras möjligheter att leda grupper och till och med organisationer. Marika var väldigt duktig på att knyta an till där våra elever är just nu, och att bygga på nyfikenheten inför ledarskap.

Vilken betydelse har denna föreläsning/besök från ditt perspektiv som lärare i relation till ert arbete med ämnet?
För både min och mina elevers motivation till skolan och ledarskapskurserna är denna typ av besök viktiga. Jag kan få kvitton på att vi är på rätt väg med vårt program, och att det innehåll vi har i våra kurser är relevant och uppdaterat. De ledarskapsverktyg vi tränar på, de teoretiska modeller vi lär ut och de begrepp vi använder känns igen i arbetslivet och i samhället.

Slutligen, skulle du rekommendera andra lärare att göra liknande upplägg?
JAA! Det krävs lite mod och fingertoppskänsla att bjuda in gäster, men allt som oftast blir det jättebra. Och denna gång blev det väldigt lyckat!

Skrivet av

Sandra Wik

2018-10-12
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *