Höjd pensionsålder = sant

Det har pratats om det och rykten har cirkulerat: “Pensionsåldern i Sverige ska höjas! ” Det kanske är lätt att tro att höjningen redan har genomförts – men nej, den är inte genomförd än. Men snart så. Det här inlägget handlar om rätten att ta ut pensionspengar samt om rätten att strunta i det och hänga kvar i arbetslivet. Det handlar om den lagstadgade allmänna pensionen och om Lagen om anställningsskydd.

Att gå i pension – när får man?

Idag får du som tidigast ta ut den allmänna pensionen från 61 års ålder. Den 16 oktober 2019 ska riksdagen fatta beslut om att den tidigaste uttagsåldern för allmän pension höjs:

 • År 2020 höjning till 62 år. Gäller för dig som är född 1959 eller 1960.

Naturligtvis är det här en stor nyhet, men samtidigt berör den inte de allra flesta. I praktiken har det inte varit vanligt att gå i pension redan vid 61 års ålder och det kanske inte kommer att vara många som gör det från 62 års ålder heller. Längre fram kommer dock ytterligare åldershöjningar. Så här ser det ut för olika årskullar:

 • År 2023 höjning till 63 år. Gäller för årskullarna 1961 och 1962.
 • År 2026 höjning till 64 år. Gäller för årskullarna 1963 eller senare.

Uttag av allmän pension sker alltid på egen begäran hos pensionsmyndigheten. Efter den tidigaste möjliga åldern finns ingen given pensionsålder, systemet är flexibelt. Utbetalningen är livsvarig.

Att lämna arbetslivet – när måste man?
Vår rätt till trygghet i vår anställning regleras i Lagen om anställningsskydd (LAS). Redan idag har vi laglig rätt att vara kvar i arbetet till 67 års ålder. Före den åldern får inte arbetsgivaren avskeda någon utan saklig grund. Det här kallas för LAS-åldern.

Beslutet att stegvis höja LAS-åldern är redan fattat i riksdagen:

 • År 2020 höjning till 68 år.
 • År 2023 höjning till 69 år.

Här kanske du slår en liten tankevurpa och gör den kopplingen att nu måste vi alla jobba till närmare 70! Puh, det orkar jag inte… Du måste inte orka heller, men om du nu skulle orka och vilja – så får du, helt enligt lagen! Arbetar du gärna även efter LAS-åldern så är det också i sin ordning, men då inte mer en laglig rätt utan en överenskommelse mellan dig och din arbetsgivare.

Gör din egen blandning
Att ta ut pension och fortsätta jobba kan vara en bra kombination. Då ger arbetsinkomsten rätt till nya pensionspengar samtidigt som du plockar ut från de redan intjänade. Se bara till att den sammanlagda inkomsten inte överstiger gränsen för marginalskatt.

Olika pensionspengar
Nu har jag bara skrivit om den allmänna pensionen, den som vi alla har. De allra flesta har även tjänstepension med varierande utformning. Dessutom är det vanligt att spara själv på olika sätt. Hur ska man tänka kring helheten undrar du kanske. Att undra tar dig inte så långt. Sluta undra, genom rådgivning får du guidning i rätt riktning. Ju tidigare desto bättre!

Passa på att boka tid för rådgivning här. Rådgivning hos Lärarförsäkringar är en del av dina medlemsförmåner hos Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund.

Mer information
Mer information om den allmänna pensionen finns hos Pensionsmyndigheten.
Om du vill göra en pensionsprognos eller se var dina pensionspengar finns, gå till minpension.se.

Skrivet av

Rita Roos

2019-10-02
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

7 kommentarer

 • Eva Ljunggren says:

  Hej !
  2020 höjs LAS-åldern till 69 år.
  Jag är född 1955.
  Har jag då laglig rätt att jobba till 2024 ?

 • Annette johnsson says:

  Jag är född 1959, när kan jag gå i full pension?
  Idag är det 65, vad blir det för mig?

 • Ulrika Lundebrg says:

  Bra förklarat! Riktigt bra information på ett lättförståeligt sätt!

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Annette,
  Egentligen finns det ingenting som betecknas som full pension. Den allmänna pensionen kan du ta ut tidigast från 62 års ålder, men ju längre du arbetar desto bättre blir den. Man kan ta ut pension till 100 % eller bara en liten del, 25 -75 %. Upp till dig att bestämma när du vill börja ta ut och till vilken grad.
  Tjänstepensionsplanerna däremot kan se lite olika ut beroende på var du arbetar. Det här gäller för din åldersgrupp:
  Kommun eller landstingsanställda tjänar in tjänstepension maximalt till 67 års ålder enligt kollektivavtal. Därefter enligt egen överenskommelse med arbetsgivaren.
  Privat anställda tjänstemän (t.ex. lärare på en friskola) tjänar in tjänstepension maximalt till 65 års ålder enligt kollektivavtal. Därefter enligt egen överenskommelse med arbetsgivaren.
  Statligt anställda tjänar in tjänstepension maximalt till 65 år ålder enligt kollektivavtal. Därefter enligt egen överenskommelse med arbetsgivaren.

  Sverige har idag ett mycket flexibelt pensionssystem som du ser. Boka gärna en pensionsplanering om du behöver handledning kring alla alternativen.
  / Rita

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Eva,
  Här måste jag erkänna att jag var otydlig i min formulering! LAS åldern höjs stegvist till 69 år fr.o.m. 2020. LAS-åldern blir 68 år 2020 och 69 år 2023.
  Du kommer att kunna jobba kvar i din ordinarie anställning till 2024 om du vill!
  / Rita

 • Annett Ardby Törnqvist says:

  Hej!
  Är det så att det är helt kört för mig som är född 1963 att börja ta ut allmän pension exempelvis vid 63 års ålder? Jag har hört någon säga att det finns undantagsregler för vissa om man har arbetat ett visst antal år. Jag har arbetat heltid sen jag var 18 år med undantag för 2 föräldraledigheter.

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Annett,
  Du kommer att kunna ta ut din allmänna pension tidigast från 64 års ålder – förutsatt att förslaget till lagändring går igenom i riksdagen nu på onsdag 16/10 2019. Det finns tjänstepensioner som man kan börja ta ut redan från 55 års ålder, men oftast inte tillräckliga för att kunna leva på.
  Boka gärna en egen tid för pensionsrådgivning så kan vi se vilka pengar just du har och vad du kan göra med dem.

  / Rita

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *