Homer Simpsons möte med hälsoprövning

Homer Simpson anser som bekant att försäkringar är “the greatest deal ever”, men det finns annat försäkringsskydd än olycksfallsförsäkring att tänka på, och då krävs det i regel hälsoprövning – och precis som Zunken så stöter Homer på vissa bekymmer i processen – ur avsnittet Mobile Homer:

Riskbedömare: Mister Simpson, before we can insure you we need to ask you some questions. Have you ever had a heart attack?
Homer: Haven’t we all?
Riskbedömare: Strokes?
Homer: None. No wait, three. He he he, since the last one I don’t remember so good.
Riskbedömare: Are you a smoker?
Homer: Yes I am!
Marge: You don’t smoke!
Homer: Shh, I want her to think I’m cool.
[Riskbedömaren kör hälsodeklarationen i dokumentförstöraren]

Och det är inte alldeles sällsynt att det förhåller sig på det här sättet – alltså att man börjar tänka på sitt försäkringsskydd först när det är för sent för att skaffa det. Här finns det en stor fördel i automatanslutningen – att nya medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund automatiskt och utan hälsoprövning ansluts till ett försäkringspaket och dessutom kan medförsäkra sambo/motsvarande i grunden i livförsäkringen utan hälsoprövning under den kostnadsfria förskyddsperioden.

På samma sätt så kan man under vissa kampanjperioder anslutas till försäkringar utan hälsoprövning, vilket nu är fallet med den nyinförda sjukvårdsförsäkringenutvalda kunder under 42 år kan under en begränsad period teckna den utan hälsoprövning.

Så även om du nu gissningsvis – till skillnad från Homer Simpson – inte är typen som har ett fotoalbum fyllt med bilder där du skadar dig på semestern eller fastnar med handen i dokumentförstöraren medan riskbedömaren förstör din hälsodeklaration, så kan det vara bra att ligga i framkant i den här frågan; alternativet kan tyvärr vara väldigt tråkigt, även om det självfallet också kan gå alldeles utmärkt.

Skrivet av

Martin Strömberg

2011-05-13
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

2 Trackbacks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *