Id-bedrägerierna slår nya rekord – så här kan du skydda dig

hanglas_dator_idstold
Enligt polisens nationella bedrägericenter har antalet anmälda brott av identitetsintrång ökat med 42 procent de första sex månaderna i år jämfört med samma period förra året, från redan höga nivåer. Det är svårt att helt skydda sig för att bli utsatt, men det finns en del att tänka på för att minska risken, detta skriver Stöldskyddsföreningen, SSF, i ett pressmeddelande.

Enligt SSF så ökar bedrägeribrotten generellt och de brott som ingår under s.k. identitetsintrång står för en stor del av ökningen. Dels handlar det om kreditköp i andra personers namn men framförallt om bedrägerier där stulna kortuppgifter nyttjas för köp online. Det betyder att bedragarna inte ens har tillgång till kortet de handlar på utan enbart använder kortuppgifterna.

På SSF menar man på att det är så gott som omöjligt att själv skydda sig mot att ens egna kortuppgifter hamnar i orätta händer eftersom det ofta handlar om att uppgifterna kommer från olika typer av dataintrång hos aktörer där uppgifterna finns lagrade.
– Det man kan göra är att enbart handla från sajter som erbjuder betallösningar som ”3D-secure” eller har certifikat för säker e-handel och även låsa sina kort för köp när man inte använder dem, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

Enligt SSF så använder de flesta banker idag enkla möjligheter att låsa och låsa upp sina betal- och kreditkort. Det är också bra att använda ett särskilt kort, helst utan kredit, för att minska risken för att det används för kreditköp om kortnumret kommer på avvägar. Ha inte mer pengar på kortet än vad du själv tänker handla för den närmaste tiden, föreslår SSF.

När det gäller kreditköp i annans namn är det också svårt att skydda sig, men man bör vara uppmärksam på om det dyker upp kreditupplysningar beställda från företag man inte själv handlat från och omedelbart kontakta försäljningsstället och bestrida eventuella fakturor.
– Att vara försiktig med att lämna ut person- och kortuppgifter generellt är en tumregel och även att skydda sin post genom att ha lås på brevlådan eller skaffa en säkerhetsbrevlåda för att tidigt upptäcka om någon försökt få tag på posten, menar Lotta Mauritzson.

SSF tipsar om följande åtgärder för att försvåra för bedragaren:

  • lås dina betal-/kreditkort för köp på internet och i utlandet när du inte använder dem
  • skaffa ett “shoppingkort”, med begränsad summa pengar på – och gärna utan kredit
  • håll koll på din post
  • lås brevlådan eller skaffa en säkerhetsbrevlåda
  • var vaksam på kreditupplysningar du inte känner igen
  • lämna aldrig ut kort och kontouppgifter i mail eller när du inte är helt säker på vem mottagaren av informationen är

Skydd vid ID-stöld i alla Lärarförsäkringars hemförsäkringar
Du som har hemförsäkring hos Lärarförsäkringar kan få dygnet-runt-hjälp med att spärra konton och krediter. Det ingår också juridisk hjälp för att bli av med oriktiga pengakrav och att radera oriktiga betalningsanmärkningar. Det enda du behöver göra om du drabbas är att ge oss din fullmakt. Vi hjälper dig då med att anmäla identitetsstöld till polisen och att underrätta betalkortutgivare och banker, att upptäcka och begränsa konsekvenserna av identitetsstöld genom att inhämta upplysningar från olika instanser och vidtar nödvändiga åtgärder å dina vägnar. Du måste anmäla till oss så snart en identitetsstöld upptäcks och när du själv gör polisanmälan kunna uppvisa en bekräftelse på din anmälan.
Läs mer om Lärarförsäkringars hemförsäkringar
Läs Lärarförsäkringars tidigare artikel “Så undviker du att få din identitet stulen

Skrivet av

Paul Karjus

2016-07-19
 

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *