Kan kaninen bo utomhus under vintern?

Kaniner kan bo utomhus även när det är vinter, i alla fall om du bor i de södra delarna av landet. Bor du i den norra delen av landet, där det kan bli väldigt kallt, bör kaninen inte bo utomhus under vintern överhuvudtaget. För att din kanin ska må så bra som möjligt när det är lite kallare temperaturer har vi här samlat tips från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar.

Ordentligt med hö, strö och gömställen i buren
Det viktigaste är att se till att buren är ordentligt vinterpreparerad, särskilt när temperaturen börjar visa på minusgrader. Om temperaturen går ner under -7 grader kan kaninen faktiskt förfrysa sina öron. Först av allt måste buren vara upphöjd från marken så kylan inte kan tränga upp underifrån. Buren ska ha ett täckt golv och ha ett bra skydd mot nederbörd, fukt, sol, blåst och andra djur. Skyddet får gärna vara en bolåda som kaninen kan krypa in i när kylan sätter i och som även kan användas som en hylla för kaninen att hoppa upp på. Fyll hela buren rikligt med halm och strömedel så håller kaninen värmen, se också till att isoleringen är rätt gjord så det inte samlas fukt på insidan. Går termometern ner under -10 grader är det extra viktigt att se till att kaninen har mycket halm och ett stort utrymme att hoppa på. Tänk på att kaniner är sociala djur och vill bo ihop med en kaninkompis, tillsammans håller de lättare värmen.

Fri tillgång till grovfoder och vatten
Det är viktigt att kaninen har fri tillgång till grovfoder, som gräs och hö. Är det minusgrader, måste din kanin få uppvärmt vatten minst två gånger per dygn. Kontrollera gärna vattnet flera gånger om dagen så det inte hinner frysa.

Städa buren dagligen
Rengör dagligen hos kaninen. Kaniner får ofta sjukdomsproblem som rinnande ögon och näsa från urinindränkt bottenmaterial, därför är det viktigt att hålla buren ren.

Vinterpäls
En kanin som har varit utomhus under vintern och fått vinterpäls, ska inte flyttas in eftersom det blir för varmt för den inomhus. Detsamma gäller för en kanin som har varit inomhus under vintern och inte har fått sin vinterpäls, den kan inte flyttas ut förrän till våren. Har din kanin varit inomhus hela vintern, tänk på att den behöver vänja sig långsamt vid att äta gräs på grund av sin känsliga mage när det får flytta utomhus igen.

Så vet du om kaninen fryser
Det finns några vanliga tecken som visar på att kaninen fryser. Den sitter still, puffar upp pälsen och kan eventuellt också darra. Om någon del av kaninen är blöt så är risken väldigt stor för att den fryser.

Skrivet av

Sandra Wik

2020-12-03
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Försäkring för dina barn

Välj mellan Barnförsäkring Stor eller Barnförsäkring Bas.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *