Kan pensionsuttag påverka ersättningen från a-kassan om du skulle bli arbetslös?

Sari-Färg
Jag heter Sari Wonsell och arbetar som pensionsinformatör hos Lärarförsäkringar, vilket innebär att jag arbetar med att hålla i föreläsningar runt om i landet för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

När jag informerar om att a-kasseersättningen samordnas/minskas med pensionsuttag vid arbetslöshet har jag märkt att detta är något många inte tänkt på. Jag vill därför belysa detta i mitt första blogginlägg.

Arbetslöshetsersättning
Det är din arbetslöshetskassa som beslutar om rätten till arbetslöshetsersättning, denna ersättning är pensionsgrundande. Arbetslöshetskassan kallas ofta i folkmun för ”a-kassan”.

Pension + arbetslöshetsersättning
Om du funderar på att ta ut delar av din pension innan 65 års ålder men ändå tänker fortsätta att arbeta ska du kontakta din a-kassa för att ta reda på hur din a-kasseersättning skulle påverkas om du skulle bli arbetslös.

Allmän pension
Denna del tas ut med 25-100 procent, du väljer själv när utbetalningen ska påbörjas och uttag kan ske tidigast från 61 års ålder. Du kan ändra uttaget genom att höja eller sänka nivån samt att detta pensionsuttag faktiskt kan stoppas. Tänk på att din pension blir högre ju senare du tar ut den.

Om du skulle bli arbetslös kan ersättningsnivån från a-kassan reduceras även vid ett lägre uttag av den allmänna pensionen. Funderar du på att ta ut en liten del för att därigenom erhålla ett pensionärsintyg som ger dig pensionärsrabatter? Tänk då på att detta uttag kan påverka din a-kassa om du i framtiden skulle bli arbetslös.

Om du tar ut 14 741 kronor eller mer i pension så innebär det att du helt förlorar rätten till a-kasseersättning.

Den allmänna pensionsutbetalningen kan stoppas, detta tar dock inte a-kassan hänsyn till, utan ett påbörjat uttag beaktas trots att uttaget tillfälligt har inaktiverats.

Tjänstepension
Den del du börjat ta ut kan komma att reducera din a-kasseersättning vid arbetslöshet. Tjänstepension som utbetalas kan aldrig stoppas.

Privat pension
Denna pensionsdel har du själv bekostat och uttag av eget pensionssparande påverkar inte ersättning från a-kassan.

Egen företagare
Har du tecknat privat pensionsförsäkring i ditt företag som du vidare dragit av i företagets deklaration? Se upp, detta räknas som tjänstepension och inte privat pension.

Utbetalning från Trygghetsstiftelsen eller Trygghetsrådet
Om du som är arbetslös och erhåller utbetalningar som klassas som så kallade tilläggsutbetalningar så kan samordning bli aktuellt om du parallellt uppbär a-kasseersättning. Utbetalaren av tilläggsutbetalningen ansvarar dock för samordningen/minskningen så själva a-kasseersättningen reduceras inte i sig.

Läs mer om ersättning från Trygghetsstiftelsen som gäller för statsanställda.

Läs mer om ersättning från Trygghetsrådet som gäller för privatanställda.

Om du idag har a-kasseersättning och planerar pensionsuttag
Kontakta alltid din a-kassa innan ett pensionsuttag för att ta reda på hur din ersättning kan komma att påverkas. Du är skyldig att anmäla ändrade förhållanden så att nivån på din a-kassa blir rätt. Om inte din a-kassa får besked om att du gjort ett pensionsuttag riskerar du att bli återbetalningsskyldig avseende a-kasseersättningen, utesluten från a-kassan och du kan till och med bli polisanmäld då undanhållen information till a-kassan kan göra dig skyldig till brott enligt bidragsbrottslagen.

Du som har fyllt 65 år
Från 65 års ålder har du inte längre rätt till a-kasseersättning.

Skrivet av

Paul Karjus

2014-11-20
 

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *