Klobrott hos hund

Klobrott beror vanligtvis på att hunden har för långa klor och orsakas ofta av att hunden fastnat med eller brutit klon. Därför är det viktigt att du som djurägare sköter om klorna på sin fyrbenta vän. Nedan har vi samlat användbar information om klobrott, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar.

Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats. Tidiga tecken på klobrott är att hunden ofta slickar sig på sina tassar och klor. Beroende på hur stor spricka det är i klon så brukar det också gå att se om hunden har ont om man vidrör vid tassen eller klon. Om hela klon slits bort orsakar det ofta blödning och smärta. Andra tecken är akut hälta och förvridna eller spruckna klor.

Vid klobrott finns en risk för infektion. Under sommaren kan läget vara ganska akut då risken att drabbas av infektion är större. Om hundens klo brutits ytligt, går det att klippa bort den skadade delen.

– Om man misstänker att en liten bit av klon fortfarande sitter kvar, bör man uppsöka veterinär. Veterinären behöver då skrapa bort allt för att klon ska läka och det ska kunna bildas en ny klo. Om brottet sitter djupt så kan hela klon behöva avlägsnas hos veterinär säger, Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Skrivet av

Sandra Wik

2020-08-25
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Testa vår försäkringsguide

Ta reda på vilka försäkringar som just du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *