Kostnadsfri juridisk hjälp för Lärarförsäkringars kunder


Genom ett samarbete mellan Lärarförsäkringar och Stance juristbyrå kan du som är kund hos Lärarförsäkringar få kostnadsfri juridisk hjälp av Juristjouren samt vid behov personlig familjejuridisk hjälp till en förmånlig kostnad av Stance juristbyrå.

Ett samtal till Juristjourens rådgivare är gratis och du kommer i kontakt med dem på nummer 0771-333 444. Rådgivarna kan hjälpa dig med frågor inom exempelvis familjerätt, arvsrätt, bostadsjuridik och arbetsrätt. Juristjouren har öppet måndag-fredag 08:00-17:00. Samtalet kostar som ett lokalsamtal.

Niklas Eriksson som är kundtjänstchef på Juristjouren ger nedan svar på två av de vanligaste frågorna som Juristjouren får.

Vi ska gifta oss, behöver vi upprätta ett äktenskapsförord?
Om ni önskar reglera någon eller några av era respektive tillgångar som enskild egendom så behöver ni upprätta ett äktenskapsförord. Med enskild egendom menas att det inte kommer att ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa. Ett äktenskapsförord skall skrivas under av båda parter och skall för dess giltighet skickas in till skatteverkets äktenskapsregister för registrering.

 Ärver jag och min sambo varandra om någon av oss går bort?
Sambos ärver inte varandra enligt lag. Om ni önskar ärva varandra så ska ni upprätta ett testamente där ni uttrycker en sådan önskan. Om ni inte har barn så står det er fritt att testamentera 100% av er kvarlåtenskap till varandra. Om ni har barn så kan ni testamentera maximalt 50% av er kvarlåtenskap till varandra. Anledningen till det är att barn har en oinskränkt rätt till en så kallad laglott. Laglotten utgör 50% av en förälders kvarlåtenskap fördelat på antal barn.

När det kommer till familjejuridisk rådgivning kan du exempelvis få hjälp med att skriva testamente, äktenskapsförord och olika former av samboavtal.  Om rådgivaren och kunden kommer överens om att exempelvis ett testamente ska tas fram bokar rådgivaren ett möte med en jurist på Stance.

Läs mer och se priser för familjejuridisk rådgivning på Lärarförsäkringars hemsida

Skrivet av

Paul Karjus

2014-03-17
 

Aktuella föreläsningar

På våra kostnadsfria föreläsningar lär vi dig mer om pension, sparande och försäkringar.

Ska du ut och resa?

Läs mer om vad du bör tänka på inför resan. Och ladda ner ditt resebevis direkt från webben.

Hjälp med pensionen

Vi hjälper dig att planera eller spara till pensionen, barnen eller något annat. Boka tid med våra rådgivare.

10 kommentarer

 • Bengt Alderin says:

  Önskar i g å i pension vid 62,5 ( söker särskild pension vid övertalighet) ( kommunen betalar 70% av lönen fram till 65 men betalar inget till allmänna pensionen men fullt till tjänstepension fram till 65), bör jag ta ut hela allmännpensionen direkt o sätta in i fond. Stämmer det att jag först vid 78 kommer i det läget att jag då får betala för det tidiga uttaget vid 62,5 , alltså lägre pension mot att jag jobbat fullt till 65 o då tagit ut pension som vanligt?
  Skall jag vänta med tjänstepensionen o ta ut den först när jag fyller 65?

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Bengt! Jag har vidarebefordrat din fråga till en av våra rådgivare.

 • Bengt Alderin says:

  Hej Paul.
  Undrar bara om jag möjligen kan erhålla svar på min fråga om särskild pension som jag ställt tidigare?
  Mvh! Bengt Alderin

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Bengt!

  Påminner våra rådgivare att höra av sig till dig. Ursäkta dröjsmålet.

 • Per says:

  Är enligt anställningsavtal tillsvidareanställd sedan maj iår på vårdhem AB med anställningsställe Behandlingshem som sjuksköterska natt. I slutet av oktober blev det omorganiserat och skall bli hvb hem för ensamkommande barn. All personal utom jag och en ssk till går över i den nya organisationen, men vi två blir omplacerade till ett annat av vårdhem AB vårdhem. Till saken hör att jag inte fått något erbjudande att gå över till utan i stort sett bara omplacerats. jag är inte fackligt ansluten och har ej heller varit med om någon MBL, utan det har gjorts utan mig. Provade på det nya stället och vill ej vara kvar där, har ej heller fått eller skrivit något nytt anställningsavtal. Har meddelat min chef att jag ej vill vara där, och de hävdar att jag då har 3-månaders uppsägningstid då jag redan börjat där. Jag såg det mer som en provanställning och backade redan efter första natten, dock var jag där i 3 nätter ( över helgen) då arbetet även innebär beredskap på totalt tre olika behandlingshem.

  Jag anser att jag borde fått ett erbjudande om nyanställning då placeringen ändrats och att jag även har rätt att avsluta min anställning då den inte finns med i mitt anställningsavtal.

  Hur gör jag?

  Vet att jag eventuellt kan få arbete på mitt gamla arbete kanske inte initialt som sjuksköterska men som behandlingspersonal, vilket jag ser som helt okej för mig då jag är väl inarbetad med den personalen där. Har totallt arbetat 1 år vilket de första 6 månaderna var provanställning.

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Per! Tyvärr är detta inte vårt ämnesområde. Jag rekommenderar att du trots att du saknar medlemskap kontaktar en facklig organisation för att se om de kan hjälpa dig med svar/råd.

 • Petre says:

  Hej,
  1.Jag är legitimerad gymnasielärare i matematik och moderna språk, HT 2019 har jag fått utökade arbetsuppgifter (anser jag) genom att undervisa i fysik på gymnasienivå. I januari 2020,efter en termin undervisning i fysik har jag utökad min lärarlegitimation med 30 högskolepoäng i fysik.Fast att jag har fått utökade arbetsuppgifter och samtidigt kompletterad min kompetens vill inte min arbetsgivare höja min lön. Finns det ingenting i arbetsrätten som kan stödja min krav på utökad lön?
  2.Varför finns det ingenting i arbetsrätten som skulle stödja arbetstagaren när arbetsgivaren respekterar inte läraravtalet?
  MVH
  Petre
  Lärarförbundets medlem sedan 1994

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hej Petre!
  För frågor om arbetsrätt rekommenderar jag att du kontaktar ditt förbund, https://www.lararforbundet.se/kontakt
  / Sandra

 • LCLW. says:

  Hey dear Sandra, thank you!Please can you crosscheck our/my & my wife Yukali´s info/worked periods in SE with international-0905@drv-bund.de?They are filling the missing working  periods in my wife Yukali´s employment history in DEU & abroad , linked with my employment times abroad. at international-0914@drv-bund.de also through LF/LR lärarförsakringar  & Lärande A-kassan? (no svar?)
  Mvh
  (Y&) LCLW:  (& V D A)

 • Lärarförsäkringar skriver:

  Hi LCLW,
  Unfortunately, we can’t help you with this. Contact her union to see if they can help you with your questions.

  / Sandra, Lärarförsäkringar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *